Drømmer du om togferie i Spania? Ja, det er faktisk mulig. Legger du inn tid og mange stopp underveis, så kan du få en uforglemmelig ferie.

Spania, et vakkert land, totalt annerledes enn Norge. Kritthvite strender, tapas, herlige spanjoler og høye temperaturer. Det er drømmen, ikke sant?

Togferie til Spania fra Norge er ikke så vanlig i 2024, men det er nordmenn som ønsker å oppleve dette. Kanskje er du en av dem som ønsker å prøve noe nytt, en togferie til Spania? Da bør du i så fall lese videre!

Enten det er interrail i Europa eller om sluttmålet faktisk er Spania, så må du regne med flere dager for å komme deg nedover til Spania. Har du først kommet deg til Spania, så er mulighetene for å ta seg videre med tog gode.

Les også: Hvor bør man reise i Spania?

Første steg (Rute 1): Oslo – Stockholm – København

Det første du må gjøre er å komme deg til Oslo for i det hele tatt starte på din togferie i Spania. Ferden videre fra Oslo går til Sverige og Stockholm. Her velger du om du vil tilbringe noen dager i Stockholm, eller hvordan du gjør det.

Videre fra Stockholm, så har du flere muligheter. Den korteste ruten er å ta deg videre til Malmø, og over til Danmark. Toget fra Malmø går til København. Videre går ferden til Fredericia (fortsatt i Danmark).

Det er vanskelig å si eksakt hvor mye dette vil koste, men prisene varierer ofte mellom 500-2000 kroner.

Velger du en annen rute, så kan du alternativt reise direkte fra Gøteborg til Malmø. Da sparer du tid, men du går glipp av noen fine feriedager i Stockholm.

Andre steg: Flensburg – Neumünster – Hamburg

Fra Fredericia går ferden videre mot Flensburg, Neumünster og Hamburg. Nå er du nede i Europa og farten på togene har økt betraktelig.

Tredje steg: Hannover – Køln – Brussel

Hannover, Køln og Brussel er de neste stegene på reisen. Ta gjerne en overnatting i en eller flere av byene, men husk å ikke bruke opp alle pengene, så du har nok til hjemreisen.

Fjerde steg: Lyon – Barcelona

Siste etappe går fra Lyon til Barcelona. Da er du omsider framme i Spania og kan nyte noen fine dager i Barcelona.

Barcelona har mye å velge i, blant annet et stort utvalg museer. Picasso-museet er nok det mest kjente museet i Barcelona, men du har også flere andre museum du kan besøke.

Matkulturen i Barcelona er nydelig, her går det i katalansk mat, og er det noe folk i Barcelona kan, så er det å ta vare på de gode mattradisjonene. Katalonia har sin egen paella, den anbefaler vi deg å smake på.

Nå begynner din togferie i Spania, og du kan ta deg videre til andre byer, nyte det pene været og slappe av.

Vil du dykke ned i flere artikler om Barcelona, så anbefaler vi disse artiklene:

Bilde av Sagrada Familia i Barcelona
Bildet viser Sagrada Familia i Barcelona

Femte steg: Madrid

Nå står du fritt til å velge hvor du reiser, men et naturlig steg er kanskje hovedstaden Madrid. Togturen fra Barcelona til Madrid tar rundt 3 timer, alt ettersom hvilken avgang du velger. Den raskeste reisen fra Barcelona til Madrid med tog er på to timer og 30 minutter, mens andre avganger tar rundt tre timer.

Artikler om Madrid du kan lese:

En fontene og statue i Puerta del Sol Madrid. En bydel i Madrid i Spania.
Madrid: Fontene og blomsterbed ved Puerta del Sol.

Sjette Steg: Malaga

Nå er det på tide å komme seg nedover til Solkysten, eller Costa del Sol som spanjolene sier. Da er det på tide å slikke sol, samle d-vitaminer og nyte strendene. Lei gjerne en sykkel for å ta deg rundt, eller kjøp billetter til kollektivtransporten.

Malaga har mye å by på, og her er de flinke til å ta vare på de lokale mattradisjonene. Er du glad i skalldyr og fiskemat, så er mulighetene mange.

Les disse artiklene om Malaga:

Katedralen Castillo de Gibralfaro i Malaga. Denne katedralen er også kalt La Manquita.
Katedralen Castillo de Gibralfaro. Også kalt La Manquita.

Steg 7: Alicante

Denne togturen er lang, cirka seks timer om alt går etter planen. Dette er vårt siste stopp på reisen, men du står selvfølgelig fritt til å reise videre til Nord-Spania eller Frankrike om du ønsker det.

Togturen fra Malaga til Alicante koster et sted mellom 35-70 euro.

Alle artikler om Alicante

15 tips til ferie i Alicante i 2024

Reiseguide om Alicante

Dagstur til øya Illa de Tabarca utenfor Alicante

Utflukter i Alicante

Utsikt fra slottet i Alicante over stranden og havnen

Steg 8: Tilbake til Norge om Madrid og Valladolid

Ja, nå er det på tide å komme seg tilbake til Norge. Turen går mot slutten og du har fått oppleve mye av det Spania har å by på.

På ferden tilbake reiser du fra Alicante og til Madrid. Denne togturen tar cirka to timer og 30 minutter. Billettprisen fra Alicante til Madrid ligger på et sted mellom 30 til 100 euro. Dette varierer etter når du bestiller og hvor mange andre som reiser på ditt tidspunkt.

Steg 9: Irun – Hendaye – Paris

Nå går ferden videre. Fra Valladolid til Irun i Baskerland. Fra Irun tar du toget til Gare de Hendaye togstasjon i Hendaye. Da er du plutselig i et nytt land (Frankrike). Videre går ferden til Paris og togstasjonen Gare Montparnasse. Togturen til Paris er på cirka fem timer.

Steg 10: Brüssel – Køln – Hamburg

Fra Paris går turen til Brüssel, men først må du ta tog til Gare du Nord togstasjonen i Paris. Herfra kommer du deg videre til Brüssel. I Brüssel går ferden videre til Tyskland og Køln. Togturen fra Brüssel til Køln er på i underkant av 2 timer. Etter å ha ankommet Køln, så går ferden videre mot Hamburg. Togturen til Hamburg er ganske lang, rundt 4 timer.

Steg 11: København – Gøteborg – Oslo

Nå går ferden videre fra Hamburg til København. Denne togturen tar cirka 6 timer. Videre fra København, så går ferden mot Gøteborg. Først må du komme deg til flyplassen i København, før toget går videre til Gøteborg. Når du er framme i Gøteborg, så er det togtur til Oslo. Denne togturen tar cirka 4 timer.

Er dette korteste returreise med tog fra Spania til Norge?

Vi har valgt en litt annerledes rute hjem fra Spania. Dette for å variere litt og for å oppleve enda mer på din togreise fra Spania og til Norge. Det er mange muligheter når du reiser med tog og du kan selvfølgelig velge en helt annen rute. Det er også muligheter for å ta fly deler av turen, eventuelt båt.

Hvor mye koster det å reise med tog til Spania fra Norge?

Det er vanskelig å si eksakt hva det koster å reise med tog fra Norge til Spania. Du må uansett regne med at det kommer til å ryke en del penger på turen. Du kan selvfølgelig spare ved å benytte deg av nattog der det er mulig, men også om du må overnatte på ulike steder, så kan det være lurt å velge en billig overnatting. Ønsker du en billig togferie fra Norge til Spania, så anbefaler vi å bestille hotell/overnatting i god tid, slik at du ikke blir møtt av svært høye priser på stedet.

Du må fort regne med 5000 kroner for å reise med tog til Spania, men om du bestiller på «riktig» tidspunkt, så kan du få det billigere. 5000 kroner er kun for togbillettene, da kommer mat og overnatting i tillegg.

Husk også at det kan være stor forskjell i pris om du reiser på første eller andre klasse.

Hvor kan man bestille overnatting?

Det finnes mange muligheter for å bestille overnatting, enten det er direkte hos hotell/overnattingssted eller via tjenester som eksempelvis Booking.com. Vi har god erfaring med Booking.com, men husk alltid å sjekke opp om overnattingen er billigere andre steder.

Hvor kjøper man togbilletter i Spania?

Norge og Spania er ganske forskjellig når det kommer til togtilbud og hvordan man kjøper billetter. Vi har riktignok flere togselskaper i Norge også, men det er kanskje enda litt mer innfløkt i Spania.

Renfe er Spanias nasjonale statseide jernbaneselskap. På nettsiden til Renfe kan du kjøpe billetter til mange ulike ruter.

Det finnes også en lang rekke andre tilbydere hvor du kan kjøpe togbilletter i Spania. Det kan være lurt å søke opp de ulike rutene for å se hvilken tilbyder som har best pris når du ønsker å reise. Vi anbefaler å alltid bestille direkte hos togselskapet, men i visse tilfeller kan det være billigere hos andre.

Togruter i Spania som går langsomt og egner seg for oppdagelse

Spania har en rekke høyhastighetstog, som er fint for de lokale som ønsker å ta seg raskt fra A til B. Som turist, så er det ikke alltid å ta seg raskt fra A til B som er målet. Det er heller å nyte den vakre naturen, de fine bygningene og bare slappe av med en saktegående togreise.

Togrutene mellom Madrid, Barcelona og Malaga er eksempel på høyhastighetstog. Likevel, så finner du fortsatt noen få saktegående togruter i Spania. «Torre del Oro» er en slik togrute. Dette er et tog som går daglig fra morgenen av. Torre del Oro går fra Barcelona til Sevilla i Andalucía-regionen. Denne togturen er lang, så du bør smøre matpakke og ha med mye drikke. Du må regne med rundt 9 timer før du er framme i Sevilla.

Ta toget fra Almería til Granada

Vil du komme deg oppover i fjellene, så er dette en togtur som gir deg en fin opplevelse. Almería ligger på østsiden av Andalucía, og blir ofte glemt blant reisende. Før du reiser fra Almería, så anbefaler vi deg å oppdage Alcazaba. Dette er en imponerende festning!

Du beveger deg nå inn i et ganske tørt område, så det er lett å tenke seg at man befinner seg et helt annet sted enn i Europa. Kaktuser og tørt ørkenlandskap minner mer om Midt-Østen elle Afrika. Det er likevel en imponerende tur, og du vil kunne se og oppleve mye på denne togreisen som går mellom Almería og Granada.

Interrail eller Eurrail

Vil du dra på Interrail eller Eurail? Det er fullt mulig å gjøre i Spania. Dette kan spare deg for mye penger, og du kan kombinere dette med å dra til andre land. Interrail er gyldig i flere land, men regelverket kan være litt komplisert, så sett deg nøye inn i dette før du reiser.

Her er de offisielle nettsidene som forteller mer om Interrail og Eurail:

Interrail

Eurail

Hjelper det å reise med tog for klimaet?

Det sies at alle monner drar, og det gjelder også for tog. Co2-utslipp fra togreiser er betraktelig mindre sammenlignet med fly. Det beste for klimaet er selvfølgelig å være hjemme, men om du likevel skal ut å reise, så bør tog være noe du vurderer.

Togferie kan høres kjedelig ut, og det enkleste for mange er å bestille flytur med charterselskap. Togferie i Spania er ikke å forakte. Fordelen når du kommer nedover Europa er at det finnes mange hurtigtog. Prøver du togreise, så er vi ganske sikre på at du ikke kommer til å angre. Reiser du med en positiv innstilling, godt humør, og sammen med de folkene du setter pris på i livet, så tror vi at du kommer til å kose deg.

Hva gjør man på togreisen?

Lesestoff er viktig å ha med deg om det oppstår togforsinkelser. Da kan du alltids nyte den krimboka du har med deg i sekken? Dersom du studerer, så kan du lese pensum på toget. Mulighetene er mange, og med togferie kommer du deg fram (til slutt).

Når man tar fly, så tenker man fort at reisen ikke er en del av turen. For det handler bare om å komme seg fram. Når du reiser med tog nedover Europa og målet er Spania, så er togturen en del av reisen. Akkurat det, er veldig fint med togreise.

Over til klima og togferie igjen. Selve reisen fra Norge til Spania med tog vil du kunne spare svært mye Co2-utslipp ved å velge tog. Dersom Alicante er målet, så vil flyreisen gi omtrent 4 ganger så mye utslipp sammenlignet med tog. Velger du overnatting basert på lavere klimautslipp også, så vil totalregnskapet for Co2 bli enda bedre.

Å skape bevisthet rundt ferier og Co2-utslipp vil gjøre at togtilbudene blir bedre. Det kan føre til at enda flere velger tog. Det er altså en vinn-vinn-situasjon.

Vi tvinger ingen til å reise med tog, men om du er en person som reiser flere ganger i løpet av året til Spania, så kan det være en fin idé å prøve en togferie til Spania.

Tog fra det nasjonale togselskapet i Spania, Renfe.
Forfatter

Skriv en kommentar