Hvis du velger Malaga som ditt neste reisemål for en Spaniareise, så har du valgt riktig. Her har du strand, en vakker gamleby, arven etter Picasso, et uforglemmelig natteliv, fantastiske museer og ikke minst en nydelig mat – og drikkekultur.

Det er ingenting som er bedre enn å oppdage de typiske matvarene Malaga-regionen har å by på. Malaga er et område i i Spania som har en unik gastronomi. Av matvarer som er unike for området kan mandler, druer, oliven, rosiner, søt vin, fisk, olivenolje, frukt, sesongens grønnsaker og ikke minst de fantastiske bakevarene nevnes.

Her er noen typiske matretter du MÅ prøve når du besøker Malaga:

1. Gazpachuelo Malaguño

Dette er en av de mest typiske rettene i Malaga, og ble opprinnelig laget av fiskerne i området El Palo. Det var i opprinnelsen en fattigmannsrett, laget av fisk, poteter, vann, majones, salt og eddik. Over tid utviklet retten seg, og det ble lagt til sjøkreps, muslinger og sjøkreps. I motsetning til tomatgazpacho, er dette en varm suppe som spises mest om vinteren. I tillegg kan du få hardkokt egg og toast til gazpachuelo malaguño.

2. Pipirrana

Denne retten er ikke elsket bare i Malaga, men også over hele Andalucía. Pipirrana er en kald salat laget av tunfisk, blåskjell, tomat, løk, grønn pepper, oliven og blåskjell eller annen sjømat. Retten inneholder også extra virgin olivenolje og havsalt – perfekt å nyte ute på kvelden når sola går ned!

3. Almendras Fritas (Mandler)

Mandler er ikke unikt for Malaga, men området har alltid vært en de største eksportørene av marcona-mandler. Du finner folk rundt om i gamlebyen som selger stekte saltede mandler. OBS, de saltede mandlene kan være avhengighetsskapende! Ost og vin passer godt til de saltede mandlene.

4. Ajoblanco

Alle har hørt om Spanias berømte tomatsuppe, gazpacho, men denne suppen kom faktisk før gazpacho. Ajoblanco ble brakt til Spania av maurerne, og det til og med før tomatene kom til Spania. Denne suppen er typisk i Malaga, men også i resten av Andalucía. Navnet på retten oversettes til «hvit hvitløk», men på tross av dette er den laget av malte mandler. Mandlene skrelles og ristes, blandes deretter med olivenolje og hvitløk, og serveres ofte med hvite Moscatel-druer på toppen.

5. Espeto

Hvis det er en rett som er synonym med Malaga, er det espeto. Dette er sardiner som har blitt grillet og stekt over en grillgrop. Dette er en spesiell matrett, og du finner den nesten ikke i selve bykjernen av Malaga. Du må nesten alltid ta en kort reise til en av strendene i nærheten av Malaga for å finne en plass som serverer espeto.

Å grille mat har vært en del av kulturen i Spania helt siden fønikerne regjerte.

6. Gambas al Pil Pil

Gambas al Pil Pil er en rett laget av kreps, som får smakssansene til å bevege på seg. Det er en klassisk rett som du kan ta med deg hjem til kjøkkenet ditt å lage eller nyte på en feriereise i Spania. Du finner denne retten på tapasbarer, men også på restauranter. Vel bekomme!

Gambas al Pil Pil

 

7. Ensalada Malagueña

Denne typiske salatretten fra Malaga er en kald potetsalt med salt torsk, grønne oliven, løk og appelsiner. Det er en flott vri på potetsalaten som du kan bli vant til. Den er god som forrett til et måltid, spesielt om våren og sommeren. Du kan finne denne retten over hele byen, men prøv gjerne å lag den selv med oppskrift fra kokebok eller et søk på nettet.

8. Tarta Malagueña

Denne kaken, laget med mandler og søt Malaga-vin, to av Malagas egne spesialiteter, samt aprikossyltetøy, er søt nok til at du bare trenger å prøve et lite stykke. Den er dekorert på toppen med rosiner (enda en av de typiske matvarene fra Malaga) og tynne skiver med mandler. En kopp kaffe sammen med Tarta Malagueña og kvelden er sikret.

Forfatter

Skriv en kommentar