Madrid; hovedstaden i Spania som kan friste med spennede kulturelle opplevelser, et overveldende utvalg av god mat og yrende liv. Mellom de store velkjente kunstmuseumene som Reina Sofia og The Prado er det en rekke andre lokale opplevelser som er vel verdt tiden din.

Les også: Madrid om vinteren

Det er mer enn nok å gjøre, se og oppleve i Madrid, faktisk så mye at det nesten blir stressende å velge hvor en skal begynne. Derfor har vi samlet sammen de 10 beste og mest spennende tingene å gjøre i Madrid, så uansett om du har en langhelg eller to uker i byen vil du være sikker på at du har fått sett det aller beste byen har å by på.

Les også: Anbefalte hoteller i Madrid

1. The Prado og Reina Sofia

Kick-start ferien med to av de aller beste og mest kjente kunst museer i hele verden. I the Prado vil du finne et overveldende utvalg av mesterverk fra renessansen og barokken og alt dette er oppbevart inne i et av de vakreste bygningene i hele byen. Kunstverk fra både Rubens, Titian og Goya er noe av det du har i vente. The Prado er også et av verdens mest verdifulle museum.

Reina Sofia var tidligere Madrids hovedsykehus men ble i 1988 gjenåpnet som et nasjonalt kunstmuseum. Dette museumet huser over 21 000 fotografier, tegninger, malerier og installasjoner. For mange er det Picasso og Dali sine kunstverk som er de største attraksjonene på Reina Sofia. Om du er en kunstentusiast kan et besøk på disse to museumene alene ta opp en hel dag.

Les også: Museer i Madrid

Bildet er fra Prado Museum i Madrid

2. Churros på San Ginés

Dette er et must uansett om reisen til Madrid er på sommer- eller vintertid. Spanske ferske churros som blir servert med varm, tykk sjokolade er en luksuriøs smaksoppvelese og noe du ikke vil gå glipp av. Sjokoladen som serveres til churrosene kan til og med være så tykk at den må spises med skje.

Hos San Ginés vil du finne byens aller beste churros, ned i en liten sidegate fra Puerto del Sol. Dette er en bedrift som har servert deres velkjente churros og sjokolade helt siden 1900-tallet og det perfekte stedet å ta en velfortjent pause fra sightseeingen i byen.

3. Retiro park

Selv i en tettbebygd by med 3, 1 millioner innbyggere er det mulig å få en pustepause fra varmen og bylivet. Madrids grønns lunge ligger bare noen få skritt unna museumet Prado. Retiro var kongelig eiendom frem til slutten av 1900-tallet hvor det ble bestemt at den skulle åpnes opp som en offentlig park.

I parken kan du finne byen eldste tre, en «Montezuma Cypress» som ble plantet i 1633. De som reise med små barn eller som er unge til sinns kan finne «The Grand Pond» som ligger rett ved monumentet til Alfonso XII, der er det nemlig mulig å leie seg en padlebåt. Ellers er det bare å nyte freden i parken, legge seg ned på gresset og pakke med seg mat og drikke.

4. Palacia Real

Det kongelige palasset Palacia Real er selvsagt også på listen over severdigheter som ikke bør gåes glipp av i Madrid. Dette er det offisielle hjemstedet til den spanske kongefamilien, selv om de i virkeligheten bor i utkanten av hovedstaden på Palacio de la Zarzuela.

Palacia Real, kongehuset i Madrid

5. Gran Via

De som er på utkikk etter byens beste steder å shoppe, er det ikke noe bedre sted å dra enn Gran Via. Dette er uten tvil en av de travleste og mest kjente gatene i hele Madrid. Alle de store kleskjedene som Bershka, Primark, Zara og H&M er å finne, selvsagt i tillegg til flere mer luksuriøse butikker. Etter solen har gått ned fylles gaten med yrende uteliv da flere av Madrid sine aller beste nattklubber også er å finne i området.

6. Mercado San Miguel

Om nattklubber i Madrid ikke er førstevalget, kan en tur til Mercado San Miguel være et bedre valg. Denne markedsplassen som dateres tilbake til 1916 og som er designet i art nouveau stilen, er en rask gåtur fra Plaza Mayor.

Det er ikke et marked for ferske råvarer (selv om dette også er tilgjengelig), dette er en destinasjon i seg selv og er himmelen for alle matinteresserte. På Mercado San Miguel finnes det aller beste av det Spania har å by på, som safran, pimenton, cava og et enormt utvalg av tapas barer.

Faktisk er Mercado San Miguel europas største marked med over 200 boder som serverer favoritter som gambas al ajillo og patatas bravas med vermouth eller et glass øl.

7. El Rastro

Mens Gran Via er stedet for de som vil shoppe på de kjente kleskjedene eller unike butikker, er El Rastro stedet for de som liker å jakte på unike funn. Hver søndag vil det føles ut som om hele Madrid har samlet seg på Plaza de Cascorro og Ribera de Coritodores. Da er det nemlig tid for det ukentlige loppemarkedet med omtrent 3 500 boder.

Alt du kan tenke deg vil være til salgs på El Rastro, både nytt og gammelt. Det er det største loppemarkedet i Madrid og som med alle andre populære steder kan det fort bli folksomt. Det kan derfor være en god ide å dukke opp tidlig.

8. Plaza Mayor

Nok et «must» under et besøk i Madrid! Plaza Mayor er et naturlig samlingspunkt for mange, en stor åpen plass bygd på tidlig 1600-tallet og fullstendig omringet av historiske bygg. Det er ni ulike innganger til plassen med en rekke ulike cafeer å velge mellom, et ypperlig sted å bestille seg en kaffe mens du ser Madrid by i full action.

Rundt Plaza Mayor området er det også mange restauranter og barer som selger akkar sandwicher, en av de mest typiske rettene i Madrid. Kjøp en og spis den mens du utforsker denne kjente plassen.

9. Templo de Debod

Dette er et populært stopp for mange, spesielt for å se solnedgangen. Templo de Debod er et egyptisk tempel som ble gitt som en gave til Spania tilbake i 1968 etter den ble tatt fra hverandre og bygd opp igjen ved Casa del Campo.

Templo de Debod er ikke bare en attraksjon i seg selv, den fungerer også som en flott utsiktsplass. På den ene siden kan du se Palacio Real og Catedral de la Almudena og Casa del Campo og fjellet på den andre.

10. Tapas, tapas, tapas

Et besøk i Madrid hadde rett og slett ikke vært komplett uten et besøk eller to (eller tre) på ulike tapas-barer. Med antallet tapas-barer som er å finne i Madrid, ville det ikke vært noe problem å bruke flere dager på å hoppe fra en tapasbar til den neste. Faktisk er det nettopp dette mange lokale og turister bruker kveldene sine på.

De ulike barene vil ofte ha ulike utvalg av tapasretter, noe som kan variere fra ulike oster og skinker til frityrstekte croquettes, tortillas, bakt paprika, poteter i ulike varianter og mye mer. La Latina er et flott område å gjøre dette i.

Les også: Tomasproduksjon i Spania

Skrevet av Monica Tabone

Forfatter

Skriv en kommentar