Fakta om Spania

Spania er et land som er godt kjent for sin vidstrakte kyst, og solfylte somrer. Landet ligger på den Iberiske halvøy i Sør-Europa, helt sørvest i Europa. Spania er medlem av den Europeiske Union. Det bor 47,35 millioner i Spania, og det gjør Spania til et av de mest folkerike landene i Europa. Det høyeste fjellet i Spania er Teide (vulkan), som ligger på ferieøya Tenerife.

Synes du fakta er kjedelig? Les heller denne artikkelen om Fuerteventura.

Fakta om Spania

Innbyggertall: 47,35 millioner (3. januar 2022)

Høyeste fjell: Teide

Areal: 505 990 km

Tidssone: UTC+1

Navn på innbyggere: Spanjol/spanier

Grunnlagt: 1479

Befolkningstetthet: 94 innbyggere per kvadratkilometer

Styreform: Konstitusjonelt monarki

HDI: 0,904 (HDI står for Human Devolopment Index og beskriver velstanden i landet)

Offisielt språk: Spansk (katalansk/valeneciansk, baskisk og galisisk er offisielle i noen regioner)

Valuta: Euro

Nasjonaldag: 12. oktober

Nasjonalsang: Marcha Real

Landskode for telefon: +34

Balearene og Kanariøyene

Spania ligger vest i Europa og omfatter mer enn bare fastlandet. Kanariøyene som ligger utenfor Afrika og Balearene som ligger i Middelhavet tilhører også Spania. Kanariøyene består av øyene Gran Canaria, Tenerife, La Palma, La Gomera, El Hierro, Fuerteventura og Lanzarote. I tillegg finnes det noen mindre ubebodde øyer. Balearene består i hovedsak av Menorca, Mallorca, Cabrera, Formentera og Ibiza. Balearene er et populært feriemål om sommeren i Spania, mens Kanariøyene er populært året rundt på grunn av den jevne temperaturen hele året.

Geografi og språk

Når det gjelder geografien i Spania, så er landområdet på over 500 000 kvadratkilometer, og grenser mot Andorra, Frankrike, Portugal og Gibraltar. På fastlandet i Spania er det to store fjellkjeder; Sierra Nevada i Andalucia-regionen og Pyreneene i Nord-Spania som grenser mot Frankrike. Toppene i Pyreneene er over 3000 meter høye, og denne fjellkjeden strekker seg fra Biscayabukten til Cap de Creus.

Kystlinjen i Spania er på over 2500 kilometer, og det er hva mange nordmenn trakter etter på jakt etter sol og strender. Costa Blanca er for eksempel et svært populært ferieområde for nordmenn, og spesielt Alicante.

Spania har en litt annen inndeling enn hva vi er vant med fra Norge. Landet er delt inn i 17 autonome regioner, som igjen er delt inn i 50 provinser. De ulike provinsene er inndelt i ulike kommuner.

Øyer i Spania

Det finnes en rekke øyer i Spania i tillegg til Balearene. Oversikten under viser de 11 største øyene i Spania som enten tilhører Balearene eller Kanariøyene. Kjennetegnet for både Balearene og Kanariøyene er at de har egen Regjering og administrasjon:

Øy Innbyggertall (2020) Hovedstad Provins Øyrike
Tenerife 928604 Santa Cruz de Tenerife Santa Cruz de Tenerife Kanariøyene
Mallorca 912171 Palma Balearene Balearene
Gran Canaria 855521 Las Palmas de Gran Canaria Las Palmas Kanariøyene
Lanzarote 155812 Arrecife Las Palmas Kanariøyene
Ibiza 151827 Ibiza (Eivissa) Balearene Balearene
Fuerteventura 119732 Puerto del Rosario Las Palmas Kanariøyene
Menorca 95641 Mahón Balearene Balearene
La Palma 83458 Santa Cruz de la Palma Santa Cruz de Tenerife Kanariøyene
La Gomera 21678 San Sebastián de La Gomera Santa Cruz de Tenerife Kanariøyene
Formentera 11904 Formentera Balearene Balearene
El Hierro 11147 Valverde Santa Cruz de Tenerife Kanariøyene

Ferie i Spania

Skal du dra på en feriereise til Spania er det mange muligheter. Du kan dra til noen av Kanariøyene, som for eksempel Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote eller La Gomera. Du har selvfølgelig også muligheten til å ta en storbyferie i Madrid eller Barcelona.

Les også: Hvor bør man reise i Spania

3 Kommentarer

 1. Hei
  Jeg lander på flyplassen i Alicante ca.kl 16.00 og skal videre til Benidorm. Er det busser som kjører fra flyplassen og stopper inne i Benidorm sentrum?

 2. Anne Mugaas Svar

  Hei,
  Vi er to voksne og to barn (14 og 12 år).
  Vi ønsker en ferietur til Spania/ ved kysten for avslapning/ bading/ vann-aktiviteter og storby. For eksempel 1 uke på sted med strand rett ved, basseng, vi ønsker muligheten til å prøve eg. surfing/ SUP-board/ kitesurfing/ evt. andre aktiviteter utenfor vann (kulturelt el annet/ finnes jo mange steder) + et par dager i by/ Madrid el evt annet (men helst Madrid).

  Vi har lurt på Nerja – eller annet fint sted. dvs. ca. 10 dager til sammen.
  Er det noe(n) sted(er) dere kan anbefale spesielt??

  Vi ønsker ikke at det skal bli altfor dyrt, men ønsker noe bra.

  Jeg har reist mye rundt i Spania/ bodd i Madrid 5 år (1984-89), bla. vært i Nerja men for mange år siden/ før det ble veldig populært – er det evt. andre steder på kysten/ bedre å dra 1 uke eg. til Ibiza/ annen av Balearene og kombinere med et par dager i Madrid eg- på slutten?

  Vi tenker å reise i juli i år – rundt 8.-17./18. juli 2017 :).

  Hva vil/ kan dere anbefale? :)..

  Håper å høre fra dere så snart som mulig!! :):):-)

Skriv en kommentar