Madrid er en av Europas mest spennende og varierte byer; Med en rik historie, en pulserende kultur og et fantastisk klima. Her er en reiseguide til Madrid som gir deg tips til hvordan du kan tilbringe 7 perfekte dager i Madrid. Vi håper med denne guiden å gi deg den perfekte ferie i Madrid.

Vurderer du å reise til Madrid på vinteren? Les mer her.

Dag 1: Opplev kunst, historie og natteliv

Start dagen med å besøke Pradomuseet, et av verdens mest berømte kunstmuseer. Her kan du beundre mesterverk av blant annet Goya, Velázquez, El Greco og Bosch. Museet har over 7000 malerier, så du kan lett tilbringe flere timer her.

Prado-museet i Madrid med en statue.
Fasaden på Pradomuseet. Dette museumet ble etablert i 1819 og her regnes det at man har den beste samlingen av spansk kunst, men også fine samlinger av europeisk kunst.

Du kommer ikke utenom Retiroparken når du reiser til Madrid

Ta en pause i Retiroparken, en vakker og fredelig oase i sentrum av byen. Her kan du slappe av ved den kunstige innsjøen, se på de fargerike blomstene og de vakre fontenene, eller besøk det imponerende glasspalasset. Det ligger på UNESCO sin liste over verdensarv og ble originalt bygget i 1887.

Statue og vann i Retiroparken i Madrid
Statue og vann i Retiroparken i Madrid

Les også: 10 ting å gjøre i Madrid

Plaza de Cibeles – Et kjent landemerke

Ta gjerne turen videre til Plaza de Cibeles, et av Madrids mest kjente landemerker. Fontenen som ligger her er et av Madrids viktigste symboler. I nærheten av fontenen, så vil du kunne se den elegante fontenen med gudinnen Cibeles på en vogn trukket av løver. Ellers ligger det storslåtte Palacio de Comunicaciones her, som er byens tidligere hovedpostkontor.

CIbeles-fontenen i Madrid på en fantastisk sommerdag.

Spis lunsj på en tradisjonell tapasbar

Spis lunsj på Casa Labra, en tradisjonell tapasbar som har vært i drift siden 1860. Her kan du smake på deilige småretter med torsk, kroketter, omelett og ost, sammen med et glass vin eller øl. Du får for øvrig andre drikker her også som er alkoholfri.

Besøk det kongelige slottet

Fortsett til det kongelige slottet, det offisielle residensen til Spanias kongefamilie. Slottet er et praktfullt eksempel på barokk arkitektur, med over 3000 rom, en stor våpensamling, en verdifull kunstsamling og en storslagen hage. Kongefamiliens slott går under navnet Palacio Real.

Framsiden av Palacio Real, det kongelige slott i Madrid.
Det kongelige slott i Madrid, Palacio Real

Besøk katedralen Almudena, som ligger rett ved siden av slottet. Katedralen er en blanding av ulike stilarter, med en nyklassisk fasade, en gotisk interiør og en moderne krypt. Katedralen har også et museum som viser dens historie og kunstverk.

Les også: Museum i Madrid

Besøk Plaza Mayor – De geografiske sentrum av Madrid

Videre kan du gå til Plaza Mayor, det historiske og geografiske sentrum av Madrid. Plassen er omgitt av røde bygninger med balkonger, og har en statue av kong Filip III i midten. Plassen har vært åsted for mange begivenheter, som markeder, tyrefekting, henrettelser og festivaler. Nyt middag på en av de mange restaurantene rundt Plaza Mayor, eller i det nærliggende området La Latina. Her kan du velge mellom et bredt utvalg av mat, fra spansk til internasjonal, og fra rimelig til luksuriøs.

Monument av Kong Philip den tredje av Spania på Plaza Mayor i Madrid, Spania.
Monument av Kong Philip III av Spania på Plaza Mayor i Madrid

Avslutt dagen med å oppleve Madrids berømte natteliv. Du kan velge mellom et stort antall barer, puber, klubber og diskoteker, som passer for enhver smak og stemning. Noen av de mest populære områdene å gå ut er Gran Vía, Malasaña, Chueca og Huertas.

Dag 2: Utforsk kultur, shopping og mat

Hva er vel en reise til Madrid uten litt utforsking av kultur, shopping-muligheter og den fantastiske matkulturen?

Begynn dagen med å besøke Reina Sofía-museet, det nasjonale museet for moderne kunst. Her kan du se verk av noen av Spanias mest kjente kunstnere, som Picasso, Dalí, Miró og Juan Gris. Høydepunktet er Picassos berømte maleri Guernica, som skildrer bombingen av den baskiske byen under den spanske borgerkrigen.

Besøk Plaza de España – Fantastiske monumenter

Videre anbefaler vi å ta en tur til Plaza de España, en stor og livlig plass som er dedikert til Spanias litterære helter. Her kan du se monumenter av forfatterne Cervantes, Lope de Vega og Calderón de la Barca, samt statuer av karakterene fra Don Quijote. Plassen har også en fontene, en dam og en hage.

Spis lunsj på Mercado de San Miguel, et historisk og sjarmerende marked som er omgjort til et gastronomisk paradis. Her kan du finne alt fra fersk frukt og grønnsaker til ost, skinke, sjømat, bakverk, vin og øl. Du kan også smake på ulike typer tapas, som er små porsjoner av forskjellige retter.

Puerta del Sol – Det mest sentrale punktet i Madrid

Neste punkt på to-do-listen går videre til Puerta del Sol, det mest sentrale punktet i Madrid og Spania. Her kan du se det berømte symbolet for byen, en statue av en bjørn som spiser frukt fra et jordbærtre. Statuen går under navnet Estatua del Oso y el Madroño på spansk og er et kjennemerke for Madrid.

En fontene og statue i Puerta del Sol Madrid. En bydel i Madrid i Spania.
Madrid: Fontene og blomsterbed ved Puerta del Sol.

Shopping i Madrid

På reise til Madrid bør du nyte litt shopping, som tross alt er en av Europas største byer. I Madrid finner du noe for enhver lommebok og stil. Du kan velge mellom elegante butikker i Salamanca-distriktet, trendy butikker i Malasaña-området, store varehus som El Corte Inglés, eller loppemarkeder som El Rastro.

Prøv spanske matretter på restaurant

Spis middag på en av de mange restaurantene i Madrid, som tilbyr et mangfold av matkultur. Du kan prøve noen av de typiske spanske rettene, som paella, gazpacho, tortilla, croquetas, jamón ibérico, eller noen av de regionale spesialitetene, som cocido madrileño, callos a la madrileña, bocadillo de calamares, eller churros con chocolate.

Opplev spansk kultur med flamencoshow

Avslutt dagen med å se et flamencoshow, en lidenskapelig og intensiv form for spansk dans og musikk. Du kan finne mange steder som tilbyr flamenco i Madrid, fra store teatre til små og intime barer. Noen av de mest kjente stedene er Corral de la Morería, Casa Patas og Cardamomo.

Dag 3: Ta en pause fra bylivet med en utflukt til Toledo

På dag tre på reise til Madrid kan du ta en pause fra bylivet og dra på en utflukt til Toledo, en historisk by som ligger ca. 70 km sør for Madrid. Toledo er kjent som “byen med tre kulturer”, da den har vært hjem til kristne, jøder og muslimer gjennom århundrene. Byen har en rik arv av arkitektur, kunst og håndverk som reflekterer dens mangfoldige historie.

Hvordan kommer du deg til Toledo fra Madrid?

Du kan ta tog eller buss fra Madrid til Toledo, eller bestille en guidet tur med transport inkludert. Det er ikke de helt store kostnadene med å reise til Toledo om du tar tog eller buss. Noe dyrere blir det om du tar taxi eller bestiller en guidet tur.

Toledo er en vakker spansk by. Bildet viser katedralen i Toledo.
Utsikt over katedralen i Toledo.

Utforsk gamlebyen i Toledo

Når du kommer til Toledo, så kan du gjerne utforske byens gamleby, som er omgitt av en middelaldermur og ligger på en høyde over elven Tajo. Her kan du besøke noen av byens mest imponerende monumenter, som:

 • Catedral Primada (den største gotiske katedralen i Spania)
 • Alcázar av Toledo (et massivt festning som huser et militærmuseum), Sinagoga del Tránsito (en vakker synagoge med et jødisk museum)
 • Mezquita del Cristo de la Luz (en tidligere moské med maurisk stil)
 • Iglesia de Santo Tomé (en kirke som inneholder El Grecos berømte maleri «Begravelsen av greven av Orgaz»)
 • Besøke Monasterio de San Juan de los Reyes (et praktfullt fransiskanerkloster). Stilen til dette klosteret er Isabelinne-stil bygget av de katolske monarker (1477-1504).

Lunsj i Toledo

For lunsj, kan du smake på noen av Toledos spesialiteter, som: perdiz estofada (stuet rapphøns), carcamusas (svinekjøttgryte med tomater og erter), migas (brødsmuler stekt med chorizo og bacon), queso de la Mancha (ost laget av saue- eller geitemelk) og mazapán (en søt mandelpasta som brukes til å lage forskjellige kaker og godteri).

Besøk nærliggende attraksjoner

Etter lunsj, kan du fortsette å utforske byen eller ta en tur til noen av de nærliggende attraksjonene, som:

 • Castillo de San Servando (en middelaldersk borg som tilbyr overnatting og aktiviteter)
 • Puente de Alcántara (en romersk bro over elven Tajo),
 • Puerta de Bisagra (den viktigste inngangen til byen)
 • Mirador del Valle (et utsiktspunkt som gir deg en fantastisk utsikt over byen). F

For middag, kan du dra tilbake til Madrid eller bli i Toledo og nyte mer av byens gastronomi og atmosfære.

Dag 4: Opplev Santiago Bernabéu, museum eller parklivet

Besøk Santiago Bernabéu – Real Madrids fotballstadion

På dag 4 på din reise til Madrid kan du om du har interesse for fotball dra til Santiago Bernabéu stadion, hjemmebanen til Real Madrid. Dette laget er et av de mest berømte og suksessrike fotballagene i verden. Her kan du ta en guidet tur rundt stadionet, se troférommet, garderoben, banen, presserommet og mer.

Bilde av Santiago Bernabeu fra luften
Santiago Bernabeu fra luften, Real Madrids sin fotballstadion

Du kan også besøke det offisielle museet, hvor du kan se historien og prestasjonene til klubben gjennom bilder, videoer, memorabilia og interaktive skjermer. Du kan også kjøpe noen offisielle produkter fra klubbens butikk.

Hva med en tur på museet, Museo de América?

Hvis du er interessert i historie, kan du dra til Museo de América, et museum som viser den rike og varierte kulturarven til Amerika før og etter den europeiske oppdagelsen. Her kan du se en imponerende samling av gjenstander, kunstverk, kart, dokumenter og mer fra forskjellige sivilisasjoner og epoker i Amerika.

Du kan også lære om de sosiale, politiske og kulturelle forbindelsene mellom Spania og Amerika gjennom århundrene. Museet ble etablert allerede i 1941, men har byttet lokale og blitt pusset opp siden den gang.

Nyt parklivet i Casa de Campo

Hvis du er vil slappe av i vakker natur, så kan du dra til Casa de Campo, en stor og fredelig park som ligger vest for byen. Dette er den største offentlige parken i Madrid, og den har mange attraksjoner og aktiviteter for å nyte friluftslivet.

Her kan du besøke Parque de Atracciones, en fornøyelsespark med spennende berg-og-dal-baner, karuseller, spill og mer. Du kan også besøke Zoo Aquarium de Madrid, en dyrehage og akvarium med over 6000 dyr fra hele verden. Du kan også besøke Lago de la Casa de Campo, en kunstig innsjø hvor du kan leie en robåt eller sykle langs bredden.

Dag 5: Utflukt til El Escorial og Valle de los Caídos

På dag fem kan du dra på en tredje utflukt fra Madrid, denne gangen til El Escorial og Valle de los Caídos. Begge er imponerende monumenter som ligger cirka 50 km nordvest for Madrid.

El Escorial er et enormt kompleks som ble bygget av kong Filip II på 1500-tallet som inneholder kloster, palass, bibliotek og et mausoleum.

Luftfoto av det kongelige klosteret San Lorenzo de El Escorial nær Madrid, Spania. Panorama fra luften bakfra

Valle de los Caídos er et kontroversielt monument som ble bygget av diktator Francisco Franco på 1900-tallet som et minnesmerke for de falne i den spanske borgerkrigen.

Du kan ta tog eller buss fra Madrid til El Escorial, eller bestille en guidet tur med transport inkludert. Det koster ikke allverden om du tar kollektivtransport til El Escorial.

Et eksempel på spansk renessansearkitektur

Når du kommer til El Escorial, kan du besøke det fantastiske komplekset som er et av de mest betydningsfulle eksemplene på renessansearkitektur i Spania. Her kan du se det kongelige palasset, hvor du kan beundre de overdådige rommene og salene som ble brukt av kongene og dronningene i Spania.

Opplev de kongelige biblioteket

Noe annet du ikke bør gå glipp av er det kongelige biblioteket, hvor du kan se noen av de mest verdifulle bøkene og manuskriptene i verden. Du kan også se det kongelige panteon, hvor du kan se gravene til de fleste av de spanske monarkene fra det 16. århundre til i dag. Noe annet du kan se er basilikaen, hvor du kan se det imponerende alteret.

Klosteret er noe annet du bør legge merke til. Her kan du se cellene til munkene som bodde her.

Besøk en restaurant i nærheten av El Escorial

For lunsj, kan du dra til en av de mange restaurantene som ligger i nærheten av El Escorial. Her anbefaler vi at du prøver noen av de lokale rettene, som for eksempel:

 • Judías del Barco (hvite bønner med chorizo og blodpølse)
 • Sopa castellana (hvitløkssuppe med brød og egg)
 • Cordero asado (stekt lam)
 • Leche frita (frityrstekt melkepudding)

Besøk monumentet Valle de Los Caídos

Etter lunsj, kan du dra til Valle de los Caídos. Dette er et monument som ligger i en vakker dal omgitt av fjell. Her kan du se den enorme basilikaen som er hugget inn i fjellet. På toppen har den et 150 meter høyt kors. Inne i basilikaen kan du se gravene til Franco og José Antonio Primo de Rivera. Dette var lederne for det fascistiske partiet Falange. Du kan også se den store esplanaden som har statuer av engler og helgener.

Et omstridt monument

Du bør vite at dette monumentet er svært omstridt i Spania. Det har blitt anklaget for å være et symbol på Franco-regimet og for å ignorere lidelsene til ofrene for borgerkrigen. For middag, kan du dra tilbake til Madrid eller bli i El Escorial. Blir du igjen i El Scorial kan du nyte mer av byens gastronomi og atmosfære.

Dag 6: Utflukt til Segovia – En sjarmerende by bare en times tid fra Madird

På dag fem kan du dra på en annen utflukt fra Madrid, denne gangen til Segovia. Dette er en sjarmerende by som ligger ca. 90 km nordvest for Madrid. Med bil bruker du bare litt i overkant av én time for å komme deg til Segovia. Du kan også ta buss til Segovia om du heller foretrekker det enn å måtte leie bil.

Se den romerske akvedukten

Segovia er kjent for sin romerske akvedukt, sitt eventyrlige slott og sin deilige mat. Når du kommer til Segovia, kan du beundre den imponerende akvedukten som strekker seg over byen. Dette er et av de best bevarte romerske monumentene i Spania. Det ble bygget allerede i det første århundret e.Kr. for å frakte vann fra elven Frío til byen. Akvedukten har 167 buer og er 28 meter høy på sitt høyeste punkt.

Gammel romersk akvedukte i Segovia
Vakker romersk akvedukte i Segovia

Se Plaza Mayor i Segovia – Byens hovedtorg

Etter å ha sett akvedukten, kan du gå til Plaza Mayor, byens hovedtorg. Her finner du katedralen, rådhuset og andre historiske bygninger. Katedralen er en gotisk perle som ble bygget mellom det 16. og 18. århundre. Den har et vakkert interiør med glassmalerier, kapeller og kunstverk. Rådhuset er et renessansepalass som ble bygget i det 17. århundre. Det har en elegant fasade med balkonger og klokketårn.

Prøv noen mat-spesialiteter fra Segovia

For lunsj, anbefaler vi å prøve noen av Segovias spesialiteter, som for eksempel:

 • Cochinillo asado (stekt spegris)
 • Judiones de la Granja (store hvite bønner kokt med chorizo og bacon)
 • Sopa castellana (hvitløkssuppe med brød og egg)
 • Ponche segoviano er en tradisjonell spansk kake som stammer fra Segovia. Dette er en kake laget med flere lag. Oppskriften på den originale kaken er patentbeskyttet. Den er sannsynligvis laget med en kombinasjon av egg, sukker, mel, melk, sitronskall, mandler og kanel.

Opplev Alcázar de Segovia – Et majestetisk slott

Etter lunsj, kan du dra til Alcázar de Segovia. Dette er et majestetisk slott som ligger på en klippe ved enden av byen. Slottet har en lang og fascinerende historie. Det har vært et romersk fort, et arabisk festning, et kongelig palass, et fengsel og et militærakademi. Slottet har også inspirert Walt Disney til å skape Cinderellas slott.

Du kan se på slottets interiør, som har mange rom dekorert med møbler, malerier, våpen og rustninger. Du kan også klatre opp til tårnet for å nyte en fantastisk utsikt over byen og omgivelsene. Til middag, så  kan du enten dra tilbake til Madrid eller bli igjen i Segovia. Blir du igjen i Segovia kan du nyte mer av byens gastronomi og atmosfære.

Bilde av slottet Alcazar i Segovia
Det kjente landemerket Alcazar av Segovia utenfor Madrid

Dag 7: Avslapning og avreise

Start dagen med å dra til et av de mest avslappende stedene i Madrid: Parque del Oeste. Dette er en stor og grønn park som ligger ved elven Manzanares. Her finner du mange attraksjoner og aktiviteter som lar deg nyte naturen.

Her kan du besøke Templo de Debod, et gammelt egyptisk tempel. Dette tempelet ble gitt til Spania som en gave fra Egypt. En annen ting du kan gjøre er å besøke Teleférico. Dette er en taubane som gir deg en fantastisk utsikt over byen.

Et egyptisk tempel flyttet til Parque del Oeste i Madrid

Besøk Rosaleda – En av verdens største rosehager

Vil du oppleve en av de største rosehagene i verden, så bør du stikke innom Rosaleda. Denne  rosehagen har over 500 forskjellige typer roser. Du kan også gå, sykle, jogge eller ta en piknik i parken.

Lunsj på markedet Mercado de San Miguel

For lunsj, kan du dra til et av de mest autentiske og tradisjonelle markedene i Madrid: Mercado de San Miguel. Dette er et historisk marked som ble bygget i 1916. Det har blitt restaurert og modernisert for å tilby et bredt utvalg av mat og drikke fra hele Spania.

Her kan du smake på noen av de beste produktene og spesialitetene fra ulike regioner. Som for eksempel: Ost, skinke, oliven, vin, øl, sjømat, paella, tapas og mye mer. Her har du også muligheten for å kjøpe noen suvenirer eller gaver fra markedet.

Tid for å dra tilbake til hotellet eller overnattingsstedet

Etter lunsj, kan du dra tilbake til hotellet eller overnattingsstedet ditt. Da er det tid for pakking og gjøre deg klar for avreise tilbake til Norge. Har du litt tid igjen før du må dra kan du gjøre noen siste minutters shopping. Alternativt litt sightseeing i nærheten av hotellet ditt.

Sende postkort hjem til Norge?

Du kan også ta noen bilder eller skrive noen postkort for å huske din fantastiske tur til Madrid. For å komme deg til flyplassen eller togstasjonen, kan du ta taxi, buss, en metro eller tog.

Vil du spare tid ved avreise? Da kan du bestille privat transport som plukker deg opp akkurat der du måtte ønske.

Vi ønsker deg en god reise til Madrid og håper du får en fantastisk opplevelse. Forhåpentligvis får du et minne som sitter livet ut!

Ofte spurte spørsmål:

Hvilke transportmuligheter er tilgjengelige for å komme seg rundt i Madrid, og hva er de anbefalte måtene å reise på for turister?

For å komme seg rundt i Madrid er det mange transportmuligheter tilgjengelige for turister. Byen har et omfattende offentlig transportsystem som inkluderer metro, busser og tog. Turister kan kjøpe et turistkort som er gyldig for 1, 2, 3, 5 eller 7 dager, noe som gjør det enkelt og økonomisk å utforske byen. Guidede bussturer er også populære for å få en oversikt over byens attraksjoner og områder.

Er det noen lokale festivaler eller arrangementer i Madrid som besøkende bør planlegge å delta på?

Når det gjelder lokale festivaler eller arrangementer, er Madrid kjent for sin livlige kulturscene og arrangerer en rekke hendelser gjennom året. Noen av de mest fremtredende inkluderer San Isidro-festivalen i mai, som feirer Madrids skytshelgen med tyrefekting, musikk og dans. Madrid Pride i juni er en av de største LGBTQ+ hendelsene globalt og feirer mangfold og inkludering med en fargerik parade og konserter. La Paloma Festivalen i august bringer nabolagene til live med gatefester, musikk og dans.

Kan du anbefale noen mindre kjente attraksjoner eller skjulte perler i Madrid som kan være av interesse for reisende som søker en unik opplevelse?

Madrid har også flere mindre kjente attraksjoner og skjulte perler som kan gi en unik opplevelse. Sorolla Museet og Museo Cerralbo tilbyr innsikt i kunst og historie, mens Parque de El Capricho er en vakker park som ofte overses av turister. For de som er interessert i byens historie, kan en tur på Madrids arabiske arv avsløre skjulte perler og arkitektoniske skatter som vever sammen byens pulserende historie.

Forfatter

Skriv en kommentar