Selv om de aller fleste av oss har et eller annet forhold til Spania, og glatt kan ramse opp de første 20 til 30 feriedestinasjonene uten å måtte tenke oss om en gang, finnes det stadig små og tilnærmet skjulte perler de færreste vet om eksisterer. Enten man liker å komme tett på innbyggerne i de spanske provinsene, eller bare ønsker å komme litt bort fra de tradisjonelle feriestedene, er det mer enn nok steder å velge blant.

Et av disse stedene er den søvnige lille havnebyen Ribadesella som ligger i regionen Asturias i det nordlige Spania. Denne lille byen er hovedsakelig kjent for to ting, den årlige kanoregattaen, Descenso de Sella, og Tito Bustillo, en dryppsteinsgrotte som også inneholder flere verdensberømte hulemalerier. Ut over dette finnes en rekke spennende og interessante arkitektoniske perler i byen, blant annet to middelalderkirker.

Ribadesella i Asturias

Santillana del Mar var opprinnelig kun et stoppested på pilegrimenes hellige vandring mot Santiago de Compostela, og besøker man byen i dag virker det som om tiden mer eller mindre har stått stille siden den gang. Hele byen har et tydelig middelaldersk preg over seg og brukes mye til rekreasjon av både spanjoler og turister. Byen kalles for «Byen med de tre løgner» på grunn av sitt noe spesielle navn. Santillana del Mar betyr nemlig «den hellige flate byen ved sjøen», men byen er hverken hellig eller flat, eller ligger i nærheten av noen sjø.

Enhver som besøker Consuegra, midt i Spania noen mil sør for Madrid, får umiddelbart assosiasjoner til Cervantes berømte roman om den misforståtte egenerklærte ridderen Don Quijote. Noe de tolv hvitmalte vindmøllene gir sitt bidrag til, og som tiltrekker seg besøkende fra hele regionen. Dog er ikke byen overbefolket av turister og de fleste er bare innom på gjennomreise. Perfekt for den som kanskje ønsker en pust i bakken fra en ellers hektisk ferie.

Vindmøller i Consuegra.

Ikke langt fra de etablerte feriestedene i Malaga, Sevilla og Granada finner man den betraktelig mindre kjente feriebyen Jaén. Denne byen ligger tilbaketrukket blant olivenlunder og høye fjell, deriblant Sierra de Jaén og Jabalcúz. Provinsen rundt Jaén inneholder en rekke nasjonalparker, og er et ypperlig sted å feriere for den som liker å være ute i naturen. Dessuten skjuler området en rekke gastronomiske perler, ikke minst hva olivenolje angår, da to tredjedeler av alt landbruket er olivenbasert.

Jaén katedral

Er man i utgangspunktet interessert i gastronomi og liker smaken av det autentiske Spania, kommer man nesten ikke utenom et besøk i den overraskende lite kjente byen Mérida. Mérida ligger forholdsvis langt vest i Spania, og er av en eller annen grunn lite påvirket av regulær turisme og blir ofte oversett av de store reisearrangørene. I Spania er byen kjent for sine gode oster og lokalproduserte rødviner.

Forfatter

Skriv en kommentar