Med unntak av grensene mot Portugal i sydvest og Frankrike i nord, er Spania omgitt av vann på alle sider. Mot Middelhavet i øst, Biscayabukten i nord og Atlanterhavet i vest. Spanias samlede kystlinje utgjør en strekning på nesten 5000 kilometer, og store deler av denne er strender i alle mulige varianter. Her finnes svaberg, strender dominert av store steiner og små steiner, og ikke minst, langgrunne sandstrender. Som klippet ut av en reiselivsbrosjyre ligger de der. Hvite og innbydende, omkranset av palmer og med et asurblått hav så langt øyet kan se.

Les mer om Menorca her, som har mange vakre strender.

Faktisk holder strendene i Spania så høy standard, at mange av dem regnes for å være de beste i hele Europa, og noen av disse igjen er blant de beste i verden. Rundt 500 av de spanske strendene er tildelt det Blå Flagg som er en internasjonal utmerkelse som sikrer at stranden holder god kvalitet og tilfredsstiller en mengde krav til miljø, fasiliteter og tilgjengelighet for funksjonshemmede. Til sammenlikning utdeles det kun fem Blå Flagg i Norge, og 3500 på verdensbasis.

En av dem som har fått dette ryktet er La Concha i byen San Sebastián helt innerst i Biscayabukten. Denne skjellformede stranden er flittig besøkt av både spanjoler og franskmenn, i og med den bare ligger noen kilometer fra den sydfranske grensen. Stranden har selvfølgelig alle fasiliteter i umiddelbar nærhet og ligger mer eller mindre i sentrum av byen.

Ønsker man noe mer privatliv finnes det mengder av halvt hemmelige og halvt skjulte strandperler over hele Spania, og en av disse er Playa Coll Baix på Mallorca. For å komme til denne stranden må man gå et par kilometer fra parkeringsplassen og ned, noe som gjør at det svært sjeldent er særlig mange der.

På samme måte finnes det også strender i Spania som er så vanskelig tilgjengelige at eneste måte å komme dit på er med båt, og disse strendene er populære blant dem som virkelig ønsker å tilbringe litt tid alene.

Enkelte steder finnes det også strender for spesielt interesserte, for eksempel har både Sitges og Torremolino egne strender for homofile, mens nudiststrender stort sett finnes over alt. Vær imidlertid oppmerksom på at disse ikke alltid er skiltet eller på annen måte avmerket, og ikke alltid er skillet like tydelig. Dog er det ingenting i veien for at man kan bruke disse strendene også, man skal bare vite at man plutselig risikerer å bli eksponert for nakne mennesker.

På Gran Canaria finner man for eksempel en nudiststrand, for de som måtte like det. Her kan man kaste klærne, uten at for mange stirrer på deg. Nudiststranden på Gran Canaria ligger i Maspalomas, i ørkenen.

Dette bildet er fra San Sebastian:

San Sebastian

Forfatter

Skriv en kommentar