Illa de Tabarca er en øy som ligger cirka 1 time utenfor Alicante med båt, og er den eneste av øyene langs kysten ved Alicante som er bebodd. Blant lokalbefolkningen er Illa de Tabarca et populært reisemål i helgene. Øya er cirka 1700 meter lang, og har en maksimal bredde på 300 meter. Øya er helt flat, men er en opplevelse som kan være artig å få med seg på en ferietur til Alicante.

Bestill tur/retur billett til Tabarca med GetYourGuide her

Illa de Tabarca hører til Alicante, men ligger nærmere Santa Pola. Øya var en gang i tiden tilfluktssted for Barbareskpirater.

Illa de Tabarca er et beskyttet marinreservat, og egner seg godt for både snorkling og dykking. Det krystallklare vannet gjør at mange velger å prøve seg på dykking for aller første gang i sitt liv. Heldigvis er havet rolig på øya, og du kan se levende fisk og sjøliv når du prøver å snorkle eller dykke.

Liker du å bevege deg litt når du er på ferie, så finnes det en rekke stier du kan prøve deg på. Øya har et rikt biologisk mangfold som du kan betrakte når du går på en av turstiene. Tabarca har ikke et kjempestort sentrum, så på litt over en time har du sett mye, og kan bruke resten av dagen til å nyte solen på stranda. Det finnes flere restauranter på øya, og vi anbefaler å prøve sjømaten.

Les også: 5 ting å gjøre i vakre Alicante

Hvordan kommer du deg til Illa de Tabarca?

For å komme deg til Tabarca Island, så kan du ta båt/ferge fra Alicante, Torrevieja eller Santa Pola. Turen koster cirka 20 euro. Turen fra Alicante til Illa de Tabarca tar cirka en time.

Fra oktober til mai går båten fra mandag til søndag klokken 11:00 fra Alicante. Tilbake fra Illa de Tabarca går båten klokken 16:30.

Fra juni til september (og påske) går båten hver dag fra Alicante. Tidspunktene fra Alicante er 10:00, 11:00, 12:15 og 13:15. Retur fra Illa de Tabarca er klokken 16:30, 17:30 og 18:30.

Bestill 6-timers katamarancruise til Illa de Tabarca her

Mark og et hus på øya Illa de Tabarca
Landskap på Illa de Tabarca med et hus i sikte.

Tur til fyret på øya

En tur vi varmt kan anbefale er å gå til fyret. Er du heldig, så kan du observere noen sjeldne fugler på turen til fyret. Du kan nyte utsikten av Middelhavet på turen, og samtidig se på den unike vegetasjonen som befinner seg på øya.

Guvernørens hus

Dette var en gang guvernørens hus på Illa de Tabarca, men det har nå blitt totalrestaurert og omgjort til et hotell. Gulvene og buegangene har blitt bevart. Det dateres helt tilbake til 1780, så det står fortsatt igjen en del historiske bygg på Illa de Tabarca. Trivelig for oss turister som vil ta oss en tur å se hvordan det har sett ut her en gang i tiden.

St. Peter og St. Paul kirke

Denne kirken må du ta en titt på når du besøker Tabarca. Kirken er fra 1700-tallet og har stått stødig ute på øya her i lang tid. Stilen ligner på Torre de San José som du kan lese mer om litt lengre ned i artikkelen. Det har vært en barokk påvirkning på kirken, så det er absolutt verdt å bruke litt tid på denne kirken. Funfact: Mye av kirken ble bygget med stein som ble hentet fra øya.

Hva kan du gjøre på Illa de Tabarca?

Øya er ikke akkurat verdens største, men det er likevel aktiviteter du kan foreta deg på øya.

Koselig gater på Illa de Tabarca utenfor Alicante

Her er noen forslag til hva du kan gjøre når du besøker denne vakre øya:

  • Gå rundt på øya. Du må bevege deg rundt på øya når du er her på besøk. Det er vakkert her og nyt hvert skritt du tar.
  • Svømme på stranda. Du kommer deg ikke utenom å svømme på stranda når du besøker Illa de Tabarca.
  • Snorkle. Er du glad i å bade, så er det ingenting i veien for å ta seg sen snorkle-runde ute i havet.
  • Slapp av på en restaurant. Det er ingenting i veien for å kjøpe seg noe god mat og nyte ferien med litt god drikke.
  • Spis sjømat. Det finnes en rekke muligheter for å spise sjømat på øya.
  • Vi må heller ikke glemme turet til fyret som er nevnt over.
  • Gå i hovedgaten og observer bygninger og butikker.

Denne kystlandsbyen og øya har fortsatt festningsverk, og det er noe du vil legge merke til når du utforsker øya. Det er tre store porter som fører inn til «landsbyen». Dette er Puerta de San Miguel. Herfra kan du se Alicante. Du har også porten Puerta de San Rafael på østsiden av øya. Den siste inngangsporten er Puerta de San Gabriel på vestsiden av Illa de Tabarca.

Bilde fra ute i terrenget på Illa de Tabarca:

Illa de Tabarca landskapsfoto

Utforsk grotten midt på Illa de Tabarca

Det er en hule eller grotte som ligger midt på øya, cirka 100 meter under øyas overflate. Dette er en spektakulær grotte på flere måter. For det første så er grotten fin å se på, men det hersker også en historie fra gammelt av. Denne historien handler om at to sjøløver ankom øya og lette etter ly. Det skal de ha funnet i denne grotten, men de som bodde på øya skal ha ansett sjølovene som en trussel, og var ikke særlig begeistret for den nyankomne.

Ta deg fra den ene siden til den andre og se solen gå ned

Solnedgang er vakkert nesten uansett, men ute på øya Illa de Tabarca er det bare helt nydelig å se solen gå i vest. Du tar deg enkelt fra den ene siden av øya til den andre ettersom øya er bare 1800 meter lang og 400 meter bred. Det er dermed ikke lange biten å gå fra den ene siden av øya til den andre.

Vil du oppleve at solen går ned, så må du oppsøke Puerta de San Gabriel på vestsiden av øya. Husk å rekke den siste båten, og det kan godt være at du må være igjen etter at siste båt har gått for å se solnedgangen.

Mat på Illa de Tabarca

Du er ikke nødt til å ta med matpakke, for det er mulig å kjøpe mat på Illa de Tabarca. Vi anbefaler likevel å ha med noe mat. Vann er et must, spesielt når det er varmt i luften. På øya er det mulig å nyte en rekke sjøretter, og det er hva de er best på her på øya. En klassiker som aldri slår feil er Spanias nasjonalrett. Nemlig paella. Denne og mange andre fiskemåltider kan du få deg her på øya.

Men øya har også en egen spesialitet. Denne heter caldero tabarquino og er selvfølgelig en fiskerett. Dette er en slags lapskaus med fisk, poteter og ris med aioli. Vil du prøve noe nytt når du er på Spaniareise, så kan vi trygt anbefale caldero tabarquino, en nydelig sjømatsrett (hvis du liker fisk vel og merke).

Her er noen restauranter/spisesteder du kan prøve på Illa de Tabarca:

  • Casa Gloria
  • La Almadraba
  • Casa Ramos
  • Restaurante Amparin

Besøk Illa de Tabarca sitt museum

En skulle kanskje ikke tro at Spanias minste øy som er bebodd har et museum. Men det har Illa de Tabarca, og det skyldes nok at det er såpass mange som besøker øya hvert eneste år. Museet på Illa de Tabarca ligger i det som en gang var ei fiskehytte.

Museet er åpnet fra onsdag til søndag. Det er gratis å besøke museet. Når du entrer museet, så får du en omvisning i fortiden til Illa de Tabarca. Det er to rom i museet, hvor det ene rommet er den permanente utstillingen, mens det andre rommet er et audiovisuelt rom.

Her ser du typisk atmosfære på Illa de Tabarca. Slike blåe dører kan du se mange av på øya.

Besøk Torre de San José

Torre de San José er en militærbygning som har ligget ute på Tabarca i flere hundre år. Bygget ble ferdigstilt i 1790 og fungerte som et fengsel på 1800-tallet. Til å begynne med, så var tanken at man skulle omgi bygget med en vollgrav som skulle gjøre det vanskeligere for fangene å rømme. Dette ble ikke gjennomført, men selve bygget står der den dag i dag.

En ting du må legge merke til med Torre de San José er at døren er hele 2 meter over bakken.

Den naturlige rikdommen på Illa de Tabarca

Illa de Tabarca ble Spania sitt første marinreservat tilbake i 1986. Dette ga omfattende konsekvenser som for eksempel et forbud mot tråling blant fiskere. Dette hadde fiskere her brukt i årtier, men nå ble det altså et forbud. For naturen utenfor Illa de Tabarca var det et kjærkomment tiltak for å redde havbunnen og det livet som lever der. Avgjørelsen om å forby tråling gjorde at havområdet utenfor øya ble en av Spanias viktigste naturreservater.

Utenfor øya finner du skapninger som skilpadder, sjøhester, havabbor, rød mulle, blekksprut, sepiablekksprut og diplodus cervinus. Det at dyrelivet utenfor Illa de Tabarca har blitt så mangfoldig gjør at mange dykkere besøker området. I hulene som du finner her, så lever det ulike skapninger som for eksempel hummer.

Fakta om Illa de Tabarca

  • Illa de Tabarca ble i 1986 klassifisert som et marinreservat
  • Øya kalles også for «Piratøya
  • Fanger fra Tunisa ankom øya på 1400-tallet. Illa de Tabarca ble da kalt Nueva Tabarca
  • Illa de Tabarca er Spanias minste øy som er bebodd
Fiskebåter vises foran øya Illa de Tabarca
Fiskebåter utenfor øya Illa de Tabarca

Artikkelen ble først publisert 17. desember 2017 og oppdatert 2. januar 2022 og 28. september 2024.

Forfatter

Skriv en kommentar