Malaga er både en by og kommune og hovedstaden i Costa del Sol og provinsen Malaga. Costa del Sol eller Solkysten blir hvert år besøkt av enorme mengder med turister. Folketallet i Malaga er et definisjonsspørsmål, og selve bykjernen har cirka 600 000 innbyggere. Hvis du derimot teller med «hele byen», og ikke bare bykjernen, vil man ende opp med over 1,6 millioner innbyggere.

Malaga tilhører Andalucia-regionen, som er den sydligste av alle Spanias regioner. Malaga ligger omtrent 100 kilometer fra Gibraltarstredet og cirka 130 kilometer nord for Afrika. Denne storbyen har har et subtropisk middelhavsklima, og har en av de varmeste vintrene i Europa. Gjennomsnittstemperaturen i Malaga på vinteren ligger på 17 ° C om dagen. Sommeren i Malaga varer fra april til november, i cirka åtte måneder.

Malagas historie strekker seg langt tilbake i tid, og er faktisk en av de eldste byene i verden. Det var fønikerne som grunnla byen omtrent 770 f. Kr. Malaga var en del av Romerriket, men har også vært islamsk styrt. Selve Malaga er et åpent museum, ettersom man finner levninger og monumenter fra romerne, araberne, fønikerne og de kristne. Malaga har blitt nominert som en kandidat til europeisk kulturhovedstad 2016.

Les flere artikler om Malaga her

Den internasjonalt anerkjente maleren og billedhuggeren Pablo Picasso, hebraisk poet og jødisk filosof Solomon Ibn Gabirol og skuespilleren Antonio Banderas ble født i Malaga.

De viktigste næringene i Malaga er turisme, kunstruksjon og og tekniske tjenester. Turismen har skutt fart de seneste årene, og har bare blitt mer viktig for byen. Andre sektorer som transport og logistikk har begynt å vokse seg fram i Malaga, og man tror at dette er noe det vil bli mer av i framtiden i Malaga. Byen er det viktigste økonomiske og finansielle sentrum i Sør-Spania, og ligger på fjerdeplass i økonomisk aktivitet bak byer som Madrid og Barcelona.

 Flyplassen i Malaga

Malaga har den fjerde største internasjonale flyplassen i Spania (AGP), hvor mange lavprisflyselskap flyr til. Det er til og med sommerflyvninger til New York. Fra Norge flyr blant annet Norwegian, SAS, Swiss Air, Brussels Airline og Air Berlin. Offentlig transport som er knyttet til flyplassen er tog, buss og du kan selvfølgelig velge taxi hvis det passer best. Det er avganger hvert 30 minutt fra flyplassen i Malaga. Det er fullt mulig å leie bil på flyplassen i Malaga, og dette er forholdsvis billig.

Sykling i Malaga

Malaga har gjort store forbedringer når det gjelder tilretteleggelse for sykkel i byen. Flere og flere fra Malaga bruker nå sykkel for å komme seg til og fra jobb. Det har blitt satset stort på utbygging av egne sykkelfelt, og dette har gitt en gevinst i form av flere syklende. Det historiske sentrum av Malaga har faktisk blitt helt fri for motoriserte kjøretøy. En populær sykkelrute er fra Malaga til Torremolinos.

Mat i Malaga

Langs kysten er det dusinvis av restauranter og chiringuitos (strandrestauranter), hvor du kan få fisk, sjømat, paella, sangria og smakfulle kjøttretter. En av de mest berømte strandrestaurantene er El Tintero, på østsiden. På El Tintero finnes det ingen meny, for her synger servitørene menyen for deg.

Det mest typiske å spise i Malaga er espetos, sardiner spiddet på en bambuspinne og grillet over et bål. Ellers er pescaito frito, ansjos, blekksprut og annen sjømat typisk å spise i Malaga. Jamon er en regional spesialitet, og er en saltet skinke med eikenøtter og svinekjøtt. Vin til maten er absolutt å anbefale i Malaga. Ser du etter god mat til en rimelig penge, så bør du vurdere havneområdet. Den østlige kaia har et rikt utvalg av restauranter, og de vil gjerne ha deg som kunde.

Du får all slags mat i Malaga; italiensk, spansk, meksikansk og indisk mat.

Utforske flere byer på Costa del Sol

Ønsker du å utforske flere byer på Costa del Sol, så er Malaga et godt utgangspunkt for dette. Byen har eksepsjonelle vei – og motorveiforbindelser, som gjør det enkelt å ta seg videre. Torremolinos, Nerja og Marbella er alle i rekkevidde fra Malaga. Dette er alle mindre steder enn Malaga.

 

Katedral i Malaga:

Malaga

Forfatter

Skriv en kommentar