Andalucia er Spanias sydligste region, og på grunn av sin strategiske plassering i forhold til det nordlige Afrika, har distriktet gjennom tidene blitt svært påvirket av både europeiske og afrikanske kulturer. Dette ser man mengder av eksempler på, nesten uansett hvor man enn vender seg i Andalucia i dag.

Området har vært bebodd i årtusener, og allerede tidlig i oldtiden var regionen kjent som Tartessos, et kongerike som besto inntil fønikerne inntok området og anla Gadir, en koloni som senere skiftet navn til det vi i dag kjenner som Cádiz. Senere har den sydlige delen av Spania vært underlagt både gotere, arabere, maurere og romere, og alle disse satte sine spor etter seg, både arkitektonisk og historisk.

Flere av disse stedene er nå under beskyttelse av UNESCO som verdensarvsteder, noe som er lett å forstå hvis man selv oppsøker og ser dem. Blant de mest kjente er moskéen i Cordoba, de to historiske byene Ubeda og Baeza, katedralen og det kongelige palass i Sevilla, for å nevne noen. Ubeda har en rekke bygninger som stammer fra renessansen, og ligger cirka 1 time og 30 minutter fra Granada med bil.

Et godt tips kan være å besøke oldtidsbyen Acinipo, som allerede før vår tidsregning hadde et innbyggertall på flere tusen. Innbyggerne besto hovedsaklig av pensjonerte romerske soldater og området er følgelig fullt av spor etter disse. Acinipo ligger cirka 20 kilometer utenfor Ronda, i nærheten av Sevilla.

Her kan du lese flere artikler som omhandler Andalucia. 

I nyere tid er kulturen også mye påvirket av turisme og fremmede makters okkupasjoner, noe som gjenspeiler seg i innbyggernes liv på mange måter, ikke minst gjennom de mange festivaler og høytidene som er forbundet med dette.

En av de mest kjente festivalene er fiesta de los cristianos y moros, eller «De kristne og Maurerne», som feirer maurernes utkastelse fra Spania. En både historisk og underholdene festival, hvor innbyggerne kler seg ut som maurere og kristne og gjenskaper de slag som oppsto under gjenerobringen av Spania.

Festivalen feires over hele Spania, men hvert enkelt distrikt feirer den slik det foregikk nettopp der. Dette er en fin anledning til å komme tett på og delta i de kulturelle arrangementene Andalucia har å by på. Ikke bare kan man se tradisjonelle og kulturelle folkedrakter, man får også en smak av historien, samt det hele er akkompagnert av tradisjonell spansk folkemusikk og mengder av mat og drikke.

Det er mange andre festivaler som også formidler kulturen i området, men da disse varierer veldig fra region til region, skal man henvende seg i de lokale turistkontorene for å få en detaljert oversikt over hva som skjer nettopp der man befinner seg.

En annen kulturell opplevelse som kan anbefales hvis du vurderer en reise til Spania er Santiago de Compostela. Denne byen som ligger i Galicia-regionen kan du lese mer om her.

Sevilla
Bildet er fra Sevilla, som er hovedstaden i Andalucia. Hit bør du vurdere å reise for en kulturell opplevelse du sent vil glemme.
Forfatter

Skriv en kommentar