Det er kjøpers marked i Spania, og det ligger enormt mange boliger ute til salgs rundt om i hele det spanske land. Her i dette innlegget vil vi skrive om tips til hvordan du går fram når du skal kjøpe bolig i Spania. Det er alltids noen feller man kan gå i, og det er helt sikkert noe du ønsker å unngå med tanke på både økonomisk tap og tap av tid.

Hvis du skal kjøpe bolig i Spania er det viktig å huske på at det er ikke de samme reglene som gjelder der som i Norge. Hvis du skal kjøpe bolig i Spania kan du velge å gjøre dette selv, eller få hjelp av en advokat eller eiendomsmegler. Om du sterkt vurderer å kjøpe bolig i der, anbefaler vi at du bruker en norsk advokat eller eiendomsmegler. Grunnen til at du bør bruke en norsk advokat eller eiendomsmegler er at du da vil bli beskyttet av norsk lovverk.

Når du har funnet boligen du ønsker å kjøpe i Spania, er det viktig at du får en ekspert til å se om huset er i god tilstand. I Spania har man ikke tilstandsrapport, slik som vi har i Norge, men selger er uansett ansvarlig for de opplysningene han kommer med. Det er viktig å sjekke om det er noen heftelser på boligen, dette kan du gjøre selv i det spanske eiendomsregisteret for heftelser. På spansk heter dette Registro de la propiedad. Det er kanskje ikke så lett for deg å forstå hva som står i dette registeret, men en oversetter vil nok ikke koste deg så mye, i og med at det som oftest ikke er så mye tekst. Kostnaden ved å leie inn en oversetter kan lett være spart inn om det viser seg at boligen har heftelser på seg.

Et annet moment som er viktig å tenke på når du skal kjøpe bolig i Spania er at du må betale skatt. Om du kjøper en splitter ny bolig i Spania må du betale moms til selgeren. Det er derimot ett unntak for dette; På Kanariøyene må man betale en egen skatt til myndighetene på øya. De fleste kjøper nok en brukt bolig, og da betaler man 6-7 prosent skatt til de lokale myndighetene. 6-7 prosent er av salgsprisen på boligen du kjøper. I tillegg til denne skatten er man også nødt til å betale dokumentavgift. Denne avgiften varierer fra 0,3 til 2 prosent, alt ettersom hvor du kjøper bolig i Spania.

Det siste man må gjøre når man kjøper en bolig i Spania er å gå til eiendomsregisteret. Hos eiendomsregisteret er du nødt til å registrere at alt er i orden, samt vise at du har retten på huset/leiligheten du har kjøpt.

Her har vi listet opp noen viktige punkter ved kjøp av bolig i Spania:

  • Du må registrere handelen, samt at du har betalt skatter og avgifter. Dette registreres til eiendomsregisteret. 
  • Husk at du må betale skatt både til regionale og lokale myndigheter.
  • Kjøper du boligen av et firma bør du sjekke opp det aktuelle firmaet mot det spanske organisasjonsregisteret.
  • Bruk en autorisert notar for å få kjøpet offentliggjort.
  • Sjekk i eiendomsregisteret om det finnes heftelser på boligen.
  • Bruk norsk advokat eller eiendomsmegler, slik at du blir beskyttet av norsk lovverk.
  • Sett deg inn i markedet du befinner deg i, og undersøk mange boliger før du bestemmer deg.

Har du noen tips til kjøp av bolig i Spania? Del gjerne i kommentarfeltet.

Denne 5-roms boligen fant vi ute til salgs for 2,3 millioner euro. Dette er nok mer enn de fleste ønsker å bruke på en feriebolig i Spania. Dette huset er i Xàbia/Jàvea i Alicante-regionen. Om du skal på ferie i Alicante, så har vi skrevet mange artikler om nettopp denne byen i Costa del Sol her på Spaniareise.com. Du kan lese mer om denne boligen ved å klikke her.

Bolig Spania

 

 

Forfatter

2 Kommentarer

  1. Et vesentlig moment vedrørende skatter/avgifter ved kjøp av bolig i Spania er uteglemt i denne artikkelen som i de fleste andre artikler om samme tema. Vi har kjøpt en leilighet i Marbella kommune. «Alle» avgifter/skatter ble betalt i f m overdragelsen. Nesten ett år etter kjøpet kom det et krav fra Marbella kommune om innbetaling av det de kaller «tilleggsavgift». For vårt vedkommende utgjorde denne «avgiften» ca 20% av kjøpesummen og kom på toppen av de avgiftene/skattene som fremkommer i artikkelen. Således har vi betalt nærmere 30% av kjøpssummen i salærer,avgifter og skatter.

Skriv en kommentar