Et av de mest besøkte stedene i Barcelona og Spania for den del, er den utsmykkede romersk-katolske basilikaen la Sagrada Familia. Den går også under kallenavnet basilikaen av den hellige familie. Har du lyst til å vite mer om denne utrolige katedralen, så må du lese videre.

Bestill billetter til La Sagrada Familia her med lydguide

Når man ser på La Sagrada Familia, så skulle man ikke tro at den ikke var ferdig. Selv om den er uferdig, så er det en helt utrolig kirke. Byggingen av la Sagrada Familia har pågått i mange omganger og over svært lang tid. Kirken ble designet av den katalanske arkitekten Antoni Gaudí. Katedralen gjenspeiler Gaudí sin fantasi, men også hans tanker og refleksjoner om tro og religion.

Les også: Slik besøker du Barcelona med lavt budsjett

I denne artikkelen om la Sagrada Familia, så vil vi komme inn på historien til katedralen, litt om arkitekturen, interessante fakta om katedralen og nyttige tips for deg som besøker la Sagrada Familia på ferie i Barcelona. I tillegg vil vi komme med restaurant-anbefalinger som ligger i nærheten av la Sagrada Familia.

Les også: 10 ting å gjøre i Barcelona

La Sagrada Familia bygges enda

Byggingen av la Sagrada Familia begynte allerede i 1882. Det vil si at det er over 140 år siden de begynte byggingen av dette mesterverket av en katedral. Den dag i dag er det fortsatt kraner og stillas rundt bygningen. Antoni Gaudí døde i 1926 og da var bare en fjerdedel av byggingen fullført.

Bildet viser La Sagrada Familia i Barcelona.
Vakre La Sagrada Familia i Barcelona. Byggverket nærmer seg ferdig etter at det ble påbegynt i 1882.

Siden den gang har det vært mange ulike arkitekter som har tatt på seg jobben med å ferdigstille prosjektet. Faktisk hele ni ulike arkitekter som har måttet tre til side på grunn av den høye kompleksiteten. Selv om det har vært så mange involverte, så har man vært tro mot det Gaudí stod for, og man følger den opprinnelige planen fortsatt. 2026 er nå satt som tidspunkt for ferdigstillelse av la Sagrada Familia. Dette for å markere at det er 100 år siden Antoni Gaudí gikk bort.

La Sagrada Familia ble opprinnelig finansiert av private lånetakere, men dette er noe som har endret seg. I dag er det billettinntekter fra besøkende som finansierer mesteparten av byggeprosjektet. Besøker du dette mesterverket av et bygg, så er du med på å finansiere byggingen. Det er litt artig å tenke på.

Bestill billetter til La Sagrada Familia her med lydguide

Et modernistisk byggverk planlagt ned til minste detalj

Det er en grandios følelse når du står utenfor la Sagrada Familia og betrakter dette unike byggverket. Denne følelsen blir ikke noe mindre når du beveger deg inn. Her er alt planlagt ned til den minste detalj. Fargerike glassmalerier, massevis av tårn, kapeller og fasader. En skulle tro at det var en drømmeverden man har kommet til, og ikke en katolsk kirke. Det er historiefortelling i hvert et hjørne, og Antoni Gaudí sin innsats er bare helt utrolig, og noe man ikke kan sette ord på.

Lær mer om la Sagrada Familia sine mange symboler

La Sagrada Familia har tre intrikat utformede faser, hver av disse har detaljerte motiver som skal gjenspeile et øyeblikk i Kristi liv. De tre motivene er som følger:

  • Fødselen (hans fødsel)
  • Lidenskapen (korsfestelsen)
  • Herligheten (i himmelen)

Fødselsfasen har dyre- og menneskefigurer, noe du godt kan legge merke til inne i Sagrada Familia. Lidenskaps-fasen er vist på en mer dramatisk måte med søyler som ser ut til å ha skjelettskulpturer. Den siste fasen, som er herligheten er en slående fase. Her vises scener fra den siste dommen, inkludert både himmel og helvete.

La Sagrada Familia har hele 18 tårn, hvor det høyeste og mest imponerende tårnet symboliserer Jesus Kristus. Dette tårnet er ikke fullført, men når det er fullført, så vil tårnet rage hele 172 meter over bakken. Det vil gjøre la Sagrada Familia til den høyeste kirken i verden. Kirken vil da passere Ulm-katedralen i Tyskland som verdens høyeste kirke. De andre tårnene representerer Jomfru Maria, apostlene og evangelistene.

Interiøret i la Sagrada Familia

På innsiden av kirken, så har Antoni Gaudí holdt seg til naturtemaet. Dette har han blant annet gjort ved å unngå rette linjer. I stedet for å ha rette linjer, så har Gaudí laget et miljø med svingete trelignende søyler. I tillegg til dette en symfoni av farger. Det er ganske spektakulært å se alle detaljene som Gaudí har lagt ned i designet av la Sagrada Familia.

Høye glassmalerier er noe av det som dominerer interiøret i kirken. Det som er spennende med dette er at fargene varierer etter når du er der på dagen. Ved sollys er det andre farger enn når det er overskyet. Besøker du la Sagrada Familia på en solrik dag, så vil det bli nærmest dynamiske eksplosjoner med lyse farger. Er du innom på en overskyet dag, så vil det bli reflektert myke farger og beroligende fargetoner.

Hvordan kommer du deg til la Sagrada Familia?

Hvordan du kommer deg til la Sagrada Familia avhenger litt av hvor du holder til. Fra omkringliggende steder, så er det buss, tog eller taxi som vil være det enkleste, men oppholder du deg i Barcelona, så er T-bane (metro) et fint alternativ. Vi fraråder folk å reise med bil til la Sagrada Familia fordi det er dårlig med parkeringsplasser i umiddelbar nærhet til kirken.

Her er de offentlige transportmulighetene som lar deg komme til la Sagrada Familia:

Metro (T-bane): L2 eller L5. Det er et metrostopp like ved la Sagrada Familia som heter Sagrada Familia. Det koster 2,55 euro for et engangskort til bruk på T-banen i Barcelona. Om du ikke er i nærheten av linje L2 eller L5, så kan du ta metrolinje L1 eller L3 og bytte til L2 eller L5.

Buss: Ta buss nummer 19, 33, 34 D50, H10 eller B24.

Tar du buss, så er det en busstopp rett ved la Sagrada Familia. Busstoppet her heter Sagrada Familia busstopp. Det er nok enklere å ta T-bane til la Sagrada Familia, men om du har god tid og ikke bryr deg så mye om tiden, så kan buss fungere fint.

La Sagrada Familia er åpen hver dag.

Åpningstider for la Sagrada Familia

Fenomenale La Sagrada Familia har selvfølgelig åpent hver dag, men hvor lenge kirken er åpen varierer. Her er en komplett oversikt som viser åpningstider for La Sagrada Familia:

November og ut februar: Mandag til lørdag fra klokken 09.00-18.00. Søndager fra klokken 10:30 til 18:00.

Mars og oktober: Mandag til fredag klokken 09:00 til 17:00. Lørdager fra 09:00 til 16:00. Søndager fra 10:30 til 19.00.

April og ut september: Mandag til fredag fra kl. 09:00 til 20:00. Lørdager fra kl. 09:00 til 18:00. Søndager fra kl. 10:30 til 20:00.

Hvordan ta deg rundt i la Sagrada Familia

Det er gratis å stå utenfor basilikaen og beundre byggverket, men det er såpass mye å se på innsiden at vi anbefaler å betale for å komme inn. Det beste er å bestille tur på forhånd, slik at du får med lokal guide. Å kjøpe billetter på forhånd er uansett best fordi du da er sikret å komme inn i la Sagrada Familia.

Bruk en guide som virkelig kjenner historien bak la Sagrada Familia. Da får du høre om Antoni Gaudí sin visjon og hva utskjæringene på fasadene betyr. Å besøke la Sagrada Familia gir deg en unik mulighet til å lære historien bak og alle symbolene du finner inne i bygget. En guidet tur varer i cirka en time.

Det kan være lurt å oppgradere billetten for å få tilgang til tårnene. Dette er spennende og gir et annet blikk på la Sagrada Familia.

Billettyper for inngang i la Sagrada Familia

Billettypene deles først inn i om du er en opptil 9 personer eller flere. Dersom dere er under 10 personer, så betaler man for individuelle billetter. 10 personer og over er det gruppepris. Prisen for en person varierer nesten ikke om du betaler for inngang med eller uten guide. Det er bare noen få euro i prisforskjell. Vi anbefaler derfor å velge med guide, for å få mye nyttig informasjon. Men dette er altså helt opp til deg selv, om du foretrekker uten guide, så kjøper du det. Det er likevel forskjell på om du kjøper inngang som inkluderer tårn-besøk. Vil du få det maksimale ut av besøket, så anbefaler vi tårn-besøk.

10 Artige fakta om la Sagrada Familia

Det finnes noen ganske så spennende fakta om la Sagrada Familia, og det spesielt på grunn av at Antoni Gaudí har bygget det, og dens lage byggetid. Her har vi samlet sammen 10 spennende fakta om la Sagrada Familia:

  1. La Sagrada Familia har vært under bygging i over et århundre. Bygget er en av de eldste bygningene i verden som fortsatt er under bygging. Byggingen startet i 1882 og er forventet å være ferdig i 2026.
  2. Gaudí ble gravlagt i la Sagrada Familia. Han var hjernen bak dette prosjektet og han omkom bare noen dager etter at han ble påkjørt av en trikk. Etter det ble Antoni Gaudí gravlagt på underjordisk nivå i en grav. Besøkende kan se graven under et besøk i la Sagrada Familia.
  3. La Sagrada Familia står på UNESCOs verdensarvliste. Dette selv om byggverket fortsatt ikke er ferdig.
  4. Det er et mystisk torg med blandede tall på passion-fasaden. Ingen vet helt sikkert hva tallene betyr, Når tallene legges sammen i hvilken som helst retning, så er tallet lik 33. Eksperter mener at dette henspiller til at dette kvadratet er knyttet til Kristi dødsalder.
  5. La Sagrada Familia har blitt bygget utelukkende med donasjoner og private midler. Kirken eller regjeringen har ikke støttet la Sagrada Familia med penger.
  6. Sagrada Familia er det meste besøkte stedet i Spania. Med rundt 3 millioner besøkende hvert år, så topper den listen over mest besøkte attraksjoner/steder i Spania.
  7. Gaudí var ikke den opprinnelige arkitekten til La Sagrada Familia. Byggingen startet under Francisco de Paula del Villar, som trakk seg i 1883, slik at Gaudí kunne ta over som sjefsarkitekt.
  8. For å hylle arbeiderne på La Sagrada Familia, så ble byggernes ansikt brukt som modeller. Deres ansikter ble brukt til å lage skulpturer av stein. Dette ble gjort i Portal of Mercy-fasaden.
  9. Det er heiser inne i La Sagrada Familia. Bygget er svært høyt og da er det godt å ha heiser innvendig. Det er kanskje overraskende at det er heiser i tårnene når man ser hvor tynne de er.
  10. Bygget er ikke en katedral. Da byggingen begynte, så var det ment å være en enkel romersk-katolsk kirke. Senere endret ting seg til å bli en katedral. Pave Benedikt XVI erklærte La Sagrada Familia som en basilika og da sluttet det å være en katedral.

Restauranter i nærheten av la Sagrada Familia

Det finnes en rekke restauranter i nærheten av la Sagrada Familia som kan være verdt et besøk etter å ha trasket rundt. Vi har laget en liste med 5 restauranter i nærheten av la Sagrada Familia, så kan du velge hva som passer best for din smak.

1. La Granota Sagrada Familia

Er du ute etter mat fra Middelhavskjøkkenet, så er La Granota Sagrada Familia et perfekt stoppepunkt etter at du har besøkt la Sagrada Familia. Restauranten ligger bare to gater fra fra mesterverket av et byggverk. Vi anbefaler å prøve deres spanske omelett, denne er bare helt nydelig. Enten du skal spise lunsj eller middag, så finner du gode retter hos La Granota Sagrada Familia. La Granota Sagrada Familia tilbyr smaksrike retter ikke langt unna la Sagrada Familia.

Adresse til La Granota Sagrada Familia: C/ de Padilla, 250, Eixample, 08013 Barcelona, Spania

2. La Ramona

Tapas er et must når du besøker Spania, og da er La Ramona en fin plass å stoppe før eller etter at du har besøkt la Sagrada Familia. Her får du tradisjonell spansk tapas, men også noen nye og innovative tapasretter som de stadig legger til på menyen.

Vil du ha noe ordentlig spansk når du besøker restauranten, så bestiller du Patatas Bravas. Dette er en tallerken med poteter og en smakfull rød saus. En annen anbefaling er croquetas, som er en av La Ramona sin beste rett. Ved lunsjtider har La Ramona en egen lunsjmeny. Den går under navnet «Menu del Día», noe som rett og slett betyr dagens meny. Vi håper du trives hos La Ramona!

Det er cirka 10 minutter å gå fra la Sagrada Familia til La Ramona.

Adresse til La Ramona: C/ de Roger de Flor, 262, Gràcia, 08025 Barcelona, Spania

3. Alain Pizza Sagrada Familia

Om du vil spise pizza etter å ha besøkt La Sagrada Familia, så er Alain Pizza et sted du absolutt bør vurdere. Dette er en av mest populære pizzastedene i Barcelona, og de er helt i toppsjiktet når det gjelder pizza. Det er ikke massevis av sitteplasser inne, så du bør vurdere å ta med pizzaen ut. Pizzaen her er kjempegod, så Alain Pizza er absolutt verdt et besøk.

Adresse til Alain Pizza Sagrada Familia: C/ de Provença, 548, L’Eixample, 08025 Barcelona, Spania

Pizza fra restauranten Alain som ligger i Barcelona ved La Sagrada Familia
Pizza fra Alain Pizza som ligger like ved La Sagrada Familia

4. El Rincón De La Abuela Venezolana

Det er ikke ofte man treffer på restauranter som serverer typisk venezuelansk mat. I løpet av de siste 20 årene, så har mange mennesker emigrert fra Venezuela, og da tar de med seg mat og tradisjoner til Spania. Denne familierestauranten ligger like i nærheten av la Sagrada Familia. For deg som liker å prøve ny mat fra andre land, så er det perfekt å stikke en tur innom El Rincón De La Abuela Venezolana.

Vil du prøve en ekte venezuelansk rett? Da bør du prøve «arepas». Dette er den mest kjente venezuelanske retten og er laget av en type brød, og fylt med ost og ulike typer kjøtt. Kjempespennende for oss som liker å prøve ny mat!

Adresse til El Rincón De La Abuela Venezolana: Carrer de Mallorca, 470, L’Eixample, 08013 Barcelona, Spania

5. Restaurante Seoul

Det som er så spennende med Barcelona er at byen består av folk fra hele verden. Det gir utslag i restaurant-verden, for Restaurante Seoul er koreansk mat. Restaurante Seoul tilbyr en rekke herlige og smakfulle retter. Mange av rettene kan være ganske krydret, så det bør du være obs på før du bestiller mat. Spør gjerne de ansatte om dette er noe du ønsker å unngå.

Restaurante Seoul har vært åpen i over 15 år og tilbyr god mat fra Korea. Denne restauranten er den beste i Barcelona om man tenker på koreansk mat.

Adresse til Restaurante Seoul: Av. de Gaudí, 70, L’Eixample, 08025 Barcelona, Spania

Oppsummering om la Sagrada Familia

Det er noe mystisk, men likevel fantastisk over byggverket la Sagrada Familia. Det er en perle av et byggverk og hører til sjeldenhetene. Det er overhodet ikke rart at det har havnet på UNESCO sin verdensarvliste. Noe så unikt som det er, og historien som ligger bak er imponerende i seg selv.

Det er likevel flere imponerende og modernistiske perler i Barcelona. Gaudí har flere mesterverk på lur. Langs Passeig de Grácia finner du flere imponerende verk av Antoni Gaudí. Vi anbefaler å oppdage flere av Gaudí sine perler når du er på ferie i Barcelona. God ferie!

Oversiktbilde over Barcelona som viser sjøen og et stort hotell
Barcelona kan by på så mangt. Her ser du et hotell og strandkanten i Barcelona. Når du først skal se Sagrada Familia, så utforsk gjerne andre deler av Barcelona.

Lenke til offisiell nettside for Sagrada Familia: https://sagradafamilia.org

Forfatter

Skriv en kommentar