En spektakulær biltur på Gran Canaria

Gran Canaria er den nest største av Kanariøyene, bare Tenerife er større. Øya tilhører Spania, men ligger på nordvestkysten av Afrika. Øya kan besøkes året rundt for temperaturen ligger sjeldent under 20 grader på dagtid, og det gjelder hele året. Trenger du litt vintersol, så egner Gran Canaria seg godt til sol og varme på vinteren.

Flytiden til Gran Canaria er også kortere enn de asiatiske destinasjonene. Flytiden ligger ofte mellom 5 til 6 timer.

De fleste som reiser til Gran Canaria oppholder seg på sørkysten siden det er her du finner de høyeste temperaturene. På sørsiden er det også minst nedbør, og det er mange strender å velge i.

Vi har derimot oppdaget at Gran Canaria har mange spektakulære destinasjoner å by på med dagsturer med bil. Er du ute etter en naturskjønn dagstur med bil, så anbefaler vi ruten gjennom midten av øya. Her er det imponerende fjell, dype raviner, frodig vegetasjon og ikke det du forbinder med Gran Canaria. En ekstra bonus er de sjarmerende landsbyene som er hvitkalkede. Disse landsbyene er med på å sette prikken over i-en.

Gran Canaria kan være utrolig på en dagstur med bil. Les videre og se de utrolige bildene!

Kjøring på Gran Canaria

Mye av veinettet på Gran Canaria er fokusert rundt sør- og østkysten, med flere ruter som går gjennom fjellene. Det er enkelt å kjøre på Gran Canaria siden veimerkingen er god og det er tydelig skilting. Du kjører på høyre siden av veien, akkurat som hjemme i Norge. Spanjoler er kanskje litt mer hard på gassen enn vi nordmenn, og de tuter kanskje litt oftere. Bortsett fra det, så er det ikke så ulikt å kjøre på Gran Canaria sammenlignet med Norge.

Besøker du Gran Canaria, så anbefaler vi deg å leie bil. Det er mange leiebilselskaper på øya, alt fra kjente selskaper som Hertz og Avis, til de mindre kjente spanske bilutleiefirmaer og enda mindre kjente lokale bedrifter.

Teide, vulkanfjellet sett fra Gran Canaria. Spanias høyeste fjell, og verdens tredje største vulkan
Teide, Spanias høyeste fjell sett fra Gran Canaria. Dette er verdens tredje største vulkan, men er for tiden ikke aktiv. Det er dermed ingen fare for vulkanutbrudd nå. Teide rager 3718 meter over havet.

Gran Canaria har to hovedveier: GC-1 og GC-2

De to hovedveiene på Gran Canaria starter i hovedstaden Las Palmas. Hovedstaden Las Palmas ligger nordøst på øya og her bor det rundt 400 000 folk. Den ene av hovedveiene heter motorvei GC-1. Denne veien forbinder hovedstaden med flyplassen og sørkysten av Gran Canaria. Motorvei GC-2 går derimot langs nordkysten mot vest. Følger du GC-2 til slutten, så ender du opp i Agaete, en liten landsby nordvest på øya.

Fjellveier i midten av øya

Det går også en god del veier som krysser det fjellrike området midt på øya. Disse veiene kan være veldig svingete og til tider kan det være ganske høyt ned. Ja, noen vil nok kunne kjenne på høydeskrekk på disse fjellveiene. For mange, så vil utsikten og opplevelsen absolutt være verdt det, selv om det er en del svinger og bratt landskap.

Fjellvei på Gran Canaria, mot Tejeda med bil
Slik ser en typisk fjellvei ut på Gran Canaria. Mange steder er det brattere enn akkurat på dette bildet, mot dalene på sidene av veiene eksempelvis.

Bruk minst 2 dager, men 1 dag er også mulig

Skal du kjøre rundt på øya, så anbefaler vi at du bruker minst 2 dager på utforske. Det er mye å se og på vestkysten er det et biosfærereservat samt at det er en god del fjellpartier du må kjøre gjennom. Ønsker du likevel å kjøre bare en dag på Gran Canaria, så finnes det et hav av muligheter for å utforske øya.

Syklister finnes det en del av på øya, så dette bør du være obs på når du kjører bil. En rekke landeveissykkelentusiaster reiser hvert år til Gran Canaria for sykling. Det er nok av svinger på øya, så du kan møte på de nesten hvor som helst.

Dagstur til Tejeda – GC-60-veien

Skal du på en dagstur, så kan bilvei GC-60 til Tejeda være et alternativ. Ja, kanskje det vakreste alternativet av vegstrekninger du kan kjøre på Gran Canaria. Denne kjøreturen går gjennom fjellene midt på øya. Bor du på sørsiden av Gran Canaria, så kan denne kjøreturen starte i Maspalomas, og deretter følger du GC-60-veien til Fataga som ligger nesten midt på Gran Canaria (litt sør for midten).

Stopper du på kjøreturen, så kan du i begynnelsen se Dunas de Maspalomas (ørkenen). Det er et ganske utrolig syn. Bruk tiden og nyt hva naturen har å by på! Det er en rekke fine utsiktspunkter på turen fra Maspalomas til Tejeda.

Fataga – En koselig fjellandsby

Du fortsetter så videre på turen på GC-60-veien. Du vil passere dalen Arteara hvor det er mye palmetrær. Etter dette vil du passere Camel Park hvor du har muligheter til å se kameler og sitte på om ønskelig. I Fataga vil du kunne se en aloe vera-plantasje. Her er det mulig å kjøpe aloe vera-produkter samt få en omvisning. Prisene her er ikke nødvendigvis så rimelige, du kan fort få det billigere ved å bestille selv på nett fra nettbutikker. Men det kan jo være et artig minne å ha med seg fra Fataga og Gran Canaria.

Fataga er en sjarmerende by som ligger på en ås. Herfra har du utsikt over en ravine, og du er omgitt av fjell på begge sider. Fataga er også populært blant turgåere siden det er mange stier gjennom dalen og videre opp i fjellene her. Det finnes også et utkikkspunkt her som går under navnet Fataga utkikkspunkt. Det må du ikke gå glipp av!

Neste stopp: San Bartolomé di Tirajana

Etter at du har passert Fataga, så blir det en rekke med svinger før du kommer til neste landsby. San Bartolomé di Tirajana ligger 54 kilometer fra Las Palmas, så du har kommet ganske langt på veien mot Tejeda nå. San Bartolomé di Tirajana sitt kommunesenter ligger hele 890 meter over havet. Høyeste punkt i området er 1949 meter.

Når du kommer til San Bartolomé har du to alternativer for videre rute. Du kan enten fortsette langs GC-60-veien mot Tejeda eller du kan kjøre tilbake til sørkysten av Gran Canaria på GC-65-veien.

Valg 1: GC-65-veien til Santa Lucia de Tirajana

Denne veien er like spektakulær som GC-60-veien og du vil også her oppleve en svingete vei. Når du tar GC-65-veien, så vil du passere blant annet den koselige landsbyen Santa Lucia de Tirajana. På veien finner du et utkikkspunkt som kalles Mirador el Guriete. Du kan kjøre helt fram til platået og utsikten herfra er slående. Ta med kameraet, så du får tatt noen bilder fra utkikkspunktet. Det er ganske bratt nedover dalen her, så ikke noe du ser hver dag!

GC-65-veien ender med at du kommer inn på GC-1-motorveien som raskt tar deg tilbake til sørkysten av Gran Canaria. Fra/til Maspalomas bruker du totalt 4 timer på denne turen, så det er fullt overkommelig for en liten dagstur. Starter du tidlig på dagen rekker du også litt sol og strandliv når du kommer tilbake til ditt overnattingssted. På de 4 timene rekker du også stopp og en lunsjpause.

Valg 2: Fortsett på GC-60-veien til Tejeda

Den andre ruten du kan velge, er å fortsette på GC-60-veien mot Tejeda. Det er i San Bartolomé di Tirajana du tar valget om å fortsette på GC-60-veien til Tejeda. På veien mot Tejeda vil du oppleve en vill og fantastisk natur. Er du vant til strandliv og lite grønt, så vil dette gi deg et helt annet inntrykk av Gran Canaria.

På turen til Tejeda vil du passere store fjell, kløfter og daler, unike fjellformasjoner og en sjelden fauna. Alt dette er en del av det UNESCO-erklærte biosfærereservatet. På 90-tallet definerte UNESCO en lang rekke steder som biosfærereservater, og på Gran Canaria er det dette området som havnet inn under dette.

Se steinformasjonene Roque Nublo og Roque Bentayga på turen

Vi anbefaler sterkt å stoppe på veien for å besøke Roque Nublo. Dette er en utrolig fjellformasjon som ser ut som en gedigen stein. Dette er en verdenskjent fjellformasjon som er viden kjent langt utenfor Gran Canaria. En annen steinformasjon du bør observere på turen er Roque Bentayga. Denne ligger i Tejeda kommune. Roque Bentayga er en naturlig steinformasjon som rager hele 1414 meter over havet.

For å komme til Roque Nublo er det en gåtur på litt i overkant av en halvtime hver vei. Ta med kamera/telefon og få tatt noen fine bilder. Roque Bentayga er også en unik fjellformasjon og det er mulig til å klatre opp hit, men da bør du ha erfaring med klatring fra før av.

Fjellformasjon oppe i fjellene på Gran Canaria med utsikt mot fjell og landsbyer
Det er en rekke spesielle fjellformasjoner på Gran Canaria. Det kan derfor være interessant å ta noen stopp langs veien når du kjører bil oppe i fjellene.

Tejeda: Gran Canarias vakreste landsby?

Tejeda er en koselig landsby og av noen beskrevet som den vakreste på Gran Canaria. Det bor bare rundt 2000 fast i Tejeda og det er nok med på å gjøre det til en svært koselig landsby. Naturen rundt Tejeda er slående, og det er lett å finne sjelero her. Det er også flere restauranter her, så det er godt egnet for å kjøpe seg lunsj eller middag.

Bildet er tatt i Tejeda kommune, ikke langt unna landsbyen Tejeda på Gran Canaria
Slike fjellformasjoner kan du oppleve i nærheten av Tejeda på Gran Canaria. Veiene er ganske svingete, men for en opplevelse det er!

Roque Nublo og Roque Bentayga er synlig fra skråningene i Tejeda. Noe som er ganske unikt i seg selv. Pico de las Nieves ligger i Tejeda kommune. Dette punktet ligger hele 1949 meter over havet. I Tejeda kommune vil du også kunne finne spor etter svært gamle bosetninger. Urfolk har levd på Gran Canaria, og i Tejeda finnes det en rekke urfolk-spor.

I Februar foregår det noe helt spesielt i landsbyen Tejeda. Da er det nemlig mandelblomst-festival her. Hvert år samles mange tusen mennesker i Tejeda for å se mandeblomster vokse opp i dalen. Det er et ganske utrolig skue, så verdt å få med seg om du besøker Gran Canaria i februar.

Tilbake fra Tejeda

Det er to muligheter når du skal returnere til GC-1-motorveien, som vil ta deg til Las Palmas eller sørkysten av Gran Canaria. Enten er det den lange og svingete bilturen gjennom landsbyene Artenara og Teror. Denne ruten går gjennom GC-21-veien. Alternativet er en kortere rute gjennom GC-15-veien eller GC-151-veien til Santa Brigida.

Tar du GC-21-veien, så anbefaler vi et stopp i Teror. Denne byen ligger bare 14 kilometer unna Las Palmas og har nærmere 13 000 innbyggere. Sentrum i Teror er godt bevart og et historisk sentrum som er verdt et besøk.

Alternativet med GC-21-veien tar tur/retur Maspalomas cirka 6 timer inkludert stopp. GC-15-alternativet er en time kortere.

Uansett hvilken rute du velger, så vil du oppleve Gran Canaria på en helt annen måte enn hva du er vant til fra sørsiden av øya. Fjellandsbyer, bratte åser, daler og en helt annen fauna er bare noe av det du vil oppleve om du utforsker Tejeda og landsbyene lengre «innover» på øya.

Forfatter

Skriv en kommentar