Salamanca er en by beliggende i Castilla y León, litt nordvest i Spania ikke så langt fra grensen mot Portugal. Byen ligger på en høyslette, og er preget av varm sommer og relativt kjølig vinter. De fleste kjenner til byen av tre årsaker, Franco hadde i sin tid sin regjering der, Salamanca-erklæringen og Salamanca er en svært populær universitetsby. Også blant utlendinger som kommer til Spania for å lære språket, da Salamanca regnes for å være det stedet i Spania det snakkes renest spansk.

Vurderer du en reise til Nord-Spania, så er Bilbao en annen by du bør ta en titt på.

Komme seg til Salamanca

Det er forholdsvis enkelt å reise til Salamanca, og de fleste velger å fly til Madrid og tar buss eller tog derfra. Mange velger også leiebil, for da har man muligheten til å reise litt rundt og se seg om i regionen på egenhånd hvis man ønsker det. Salamanca har mange gode hoteller og andre overnattingsmuligheter, og da byen ikke er noen tungt belastet turistby er det også relativt rimelig å feriere der.

Severdigheter i Salamanca

Blant de største severdighetene finner man selvfølgelig universitetet i byen. Grunnlagt så tidlig som på 1100-tallet, er det Spanias eldste universitet, og besøker man universitetsmuseet kan man se både bøker og manuskripter fra den gangen. Universitetets bibliotek er et av Spanias største, men ikke mindre enn 160.000 bøker i hyllene.

En kuriositet det kan være verdt å få med seg, er de to katedralene som finnes i Salamanca. En gammel og en ny. Den gamle, Catedral Vieja, er fra 1200-tallet og har en imponerende altertavle fra det 15. århundre. Den nye katedralen, Catedral Nueva, ble ferdigstilt i 1733 etter nesten 200 års konstruksjon. Dette er litt spesielt, da man som regel bygde nye kirker og katedraler enten utenpå eller oppå grunnmurene av de gamle etter å ha revet dem ned. Ikke ved siden av som her. Inngangen til den gamle katedralen er for øvrig inne i den nye.

Enten man er til tyrefekting eller ei, bør man avlegge Salamancas tyrefekterarena La Glorieta. Denne arenaen er en av Spanias største med 10.000 sitteplasser, og blir også brukt til konserter. Salamanca har også et tyrefektermuseum, Museo Taurino, som forteller om denne kontroversielle tradisjonen i spansk historie.

Ellers kan en tur over til Portugal anbefales. Det er cirka 80 kilometer til grensen, og det er dermed ingenting i veien for å leie en bil for å kjøre til Portugal. Byene i Portugal som er nærmest Salamanca er Almedia, Pinhel og Guarda.

Salamanca er en stor studentby

Som universitetsby er det klart det finnes et rikholdig natteliv med både nattklubber, diskoteker og barer. Spesielt i områdene rundt Plaza Mayor, og i det hippe strøket ved Calle Van Dyck er det mange aktiviteter, spesielt i helgene, og det finnes mengder av fortausrestauranter og små hyggelige kafeer spredt ut over hele byen.

Byggverkene i Salamanca er flotte, og flere av dem er på UNESCO sin verdensarvliste.

Salamanca

Forfatter

Skriv en kommentar