Bilbao er en by å drømme om – vital, levende og kulturelt dynamisk, men likevel en by fri for stress. Baskerland sin største og travleste by,  ligger pent kilt inn i de grønne åsene i Vizcaya-provinsen. Bilbao har over 1 million innbyggere, og er et turistmål som mange kanskje ikke vet om. Bilbao kan by på vakre strender, og om sommeren kan temperaturene komme opp i 35 grader i denne Baskerbyen.

Vil du besøke andre byer mens du er i Bilbao, så går det buss til Santander, San Sebastian og Madrid. Til Santander tar det cirka 1 time og 15 minutter, mens til San Sebastian tar det cirka en time. Bilbao flyplass har mange flyselskap representert. Air Berlin, Air France, Air Europa og Norwegian. For oss nordmenn er det nok mest aktuelt å bruke Norwegian, og bestiller du billetter i god tid, så er ikke prisene så ille.

Kjøre bil i Bilbao? 

Mange advarer mot å kjøre bil i Bilbao på grunn av bakker og at det ofte forekommer byggearbeid i byen. Noen kaller det et mareritt å kjøre i denne byen, og du bør derfor heller belage deg på å bruke kollektivtilbudet. Hvis du likevel skal kjøre bil i Bilbao, så anbefaler vi deg å skaffe en GPS, det vil gjøre kjøringen mye enklere. Hvis du skal ha leiebil i Bilbao, så varierer prisene fra 400 norske kroner og oppover per dag. En rekke store aktører har kontorer i Bilbao, som for eksempel Avis, Europacar og Hertz.

Ulike museum i Bilbao 

Guggenheim Museum 

Guggenheim Museum har lange åpningstider i sommerhalvåret, og det koster litt i overkant av 10 euro å komme inn. Guggenheimmuseet åpnet i 1997 etter samarbeid mellom Solomon R. Guggenheim-stifelsen og baskiske myndigheter. I Guggenheimmuseet finner du kunstverk og skulpturer for enhver smak.

Museo de Bellas Arte 

Navnet betyr museet for vakker kunst, og det er nettopp det du finner i Museo de Bellas Arte. Dette museet har over 6000 verk fra 1200-tallet og fram til i dag. Prisen for å komme inn i dette museet er litt lavere enn på Guggenheim-museet.

La Rìa Maritime Museum

Dette museet ligger i det som pleide å være Euskalduna-verftet. La Rìa Maritime Museum dekker et område på 27 000 kvadratmeter, 7000 kvadratmeter for innendørs utstillinger og 20 000 for utendørs utstillinger. Vil du se maritim tradisjon fra Spania, så er dette museet verdt et besøk.

Strandbesøk i Bilbao

Når de fleste tenker på strender i Spania, så ser de for seg bilder av Costa del Sol sine vakre strender. Bilbao er ikke akkurat den første plassen som dukker opp i hodet til folk når de skal tenke på en strand i Spania. Her viser vi dere at Bilbao også kan by på en rekke pene strender.

Sopelana-stranden 

For mange er nok Sopelana-stranden favoritten av strendene i Bilbao. Klipper går ned i sjøen, og skaper en fantastisk bakgrunn for soling. Det er mulig å leie surfebrett på Sopelana, samt ta leksjoner. Hvis du vil ta en matbit, så finnes det noen kafeer med utsikt over stranden. Hvordan kommer du deg til Sopelana-stranden? Man tar metro-linje nummer 1 i retningen mot Plentzia. Gå av når du kommer til Sopelana-stoppestedet. For å komme til stranden er du nødt til å gå gjennom byen.

Azkorri-stranden 

Azkorri er ikke en strand som er så kjent, og det er litt av en tur for å komme seg til denne stranden. Turen til stranden innebærer blant annet at man må gå ned en bratt bakke. Fordelen med denne stranden er at det ikke er så folksomt som på de andre strendene i Bilbao. Verdt å legge merke til med Azkorri-stranden er at dette er en nudiststrand. Så ikke ble sjokkert om du møter noen nakne kropper på strandturen! Playa de Azkorri er aboslutt verdt et besøk, selv om det er en nudiststrand.

Her er et bilde av Playa de Azkorri:

Azkorri strand Bilbao

Plentzia-stranden

Plentzia er en av de nydeligste strendene i Bilbao, men det tar et stykke å komme seg hit, i og med at den er siste stopp på Metro-linjen. Likevel mener vi at det er verd reisen, og ta turen til Plentzia. På denne stranden har man god plass til å drive med alle de strandaktiviteter man måtte ønske. Det positive med Plentzia-stranden er at bølgene er lavere på denne stranden enn på de andre strendene i Bilbao.

Her er et bilde av Plentzia-stranden:

Plentzia stranden Bilbao

Verdt å vite om Bilbao!

Et must å vite hvis du skal besøke Bilbao er at de ikke snakker spansk her. I Bilbao snakker man baskisk, og man omtaler seg heller ikke som en spanjol. I Bilbao er skilt skrevet på to forskjellige språk, både baskisk og spansk. I gamlebyen av Bilbao bør du prøve vinsorten Txakoli, som er et kjennemerke for de baskiske områdene. Txakoli er en veldig tørr hvitvin som du bør prøve om du er i Bilbao. En snack du bør prøve er noe som blir kalt pintxo eller pincho. Denne retten ligner litt på tapas, den største forskjellen er at pintxo er spiddet med et spyd eller tannpirker, ofte med et stykke brød.

Mer som er verdt å vite om Bilbao:

  • Bilbao er hovedstaden til provinsen Biscay.
  • Diego López V de Haro grunnla Bilbao på 1300-tallet.
  • På baskisk heter Byen Bilbo.

Bilbao har mange fantastiske byggverk, bare se her:

Bilbao byggverk

 

Elven Nervión rinner gjennom Bilbao og er med på å sette sitt preg på byen. Elven gjør at man får en behagelig og rolig stemning, og man kan derfor alltid føle seg avslappet i denne Baskerbyen.

En grå dag i Bilbao:

Bilbao

Forfatter

2 Kommentarer

  1. Anbefaler å besøke Vizcaya-broen om man er i området rundt Bilbao. Den er på verdensarvlisten – anbefales absolutt for alle ferierende i Bilbao. Broen ligger mellom Getxo og Portugalete. Tar du metroen tar det ikke mer enn 20 min.

Skriv en kommentar