Fjell og våtmark, strender og skoger, vulkaner, lava og innsjøer. Spanias 14 nasjonalparker er karakteristiske for sitt utvalg, men fremfor alt for sin økologiske rikdom. Naturen tar sentrum i disse unike områdene, hvorav noen er på UNESCOS verdensarvliste. Har du lyst til å bli bedre kjent med Spanias nasjonalparker? Da bør du fortsette å lese!

De strekker seg fra Pyreneene til Kanariøyene, Spanias nasjonalparker er vel verdt å oppleve. De dekker til sammen mer enn 325 000 hektar, og har en enorm natur – og kulturhistorisk verdi, alle uberørt av mennesker gjennom århundrene, og nyter spesiell statlig beskyttelse. Alle disse områdene deler noen kjennetrekk, for eksempel det spektakulære landskapet, selv om hver nasjonalpark har sin egen spesielle karakter som gjør den unik og særegen. Her foreslår vi en tur der du finner et bredt spekter av aktiviteter for enhver smak og alder. Ta gode notater. Og for all del ikke glem kameraet!

Høyfjellsnasjonalparker 

Fra fjellvandring, guidede ruter, til fisking, terrengsykling, ekstremsport og selv ski. En lang liste av ideer i landskap dominert av vann, intens grønt, og om vinteren, snøen.

På Piscos de Europa fjellene finnes et siste tilfluktssted for truede arter som bjørn og storfugl, du kan utforske ruter som tar deg til El Cares-juvet. Ruter til fosser, elver og kløfter er i rikelig antall i Aigüestortes i Estany de Sant Maurici nasjonalpark, som med nærmere 200 innsjøer og dammer, er det største området for innsjøer i Pyreneene. I denne fjellkjeden vil du også finne Ordesa y Monde Perdido nasjonalpark, kronet med toppen av Monte Perdido, på 3355 meter over havet. Visste du at dette området er på UNESCO sin verdensarvliste? Det kontrasterende landskapet vil ta pusten fra deg. En utmerket måte å nyte det er ved å utforske spor og stier. Et ekte paradis for naturelskere. Lenger sør, i Andalusia, vil du se den umiskjennelige silhuetten av Sierra Nevada-fjellene, bare noen få kilometer fra byen Granada. Her kan du se de høyeste toppene på den iberiske halvøy, Mulhacèn (3482 meter) og Veleta (3398 meter). Hvis du liker ski, så er du på hell, da disse fjellene er hjem til Sierra Nevada skianlegg, det sørligste av sitt slag i Europa.

Fugletitting

Spania er et av Europas land med flest såkalte «IBA»-områder (viktige fugleområder), med over 400 verneområder. Spania har også seks nasjonalparker som er privilegerte observatorier for å se disse dyrene på nært hold. Store kolonier av sjøfugl lager sine reir i Islas Atlanticas nasjonalpark og i Cabrera-skjærgården, den største land – og sjøbaserte nasjonalparken i Spania. Dette biologiske mangfoldet er spesielt viktig i Doñana, som også er på UNESCO sin verdensarvliste: Det er det eneste stedet i Europa som inneholder et habitat for mange trekkfugler og andre dyr som den iberiske gaupa, en truet art. Kom og besøk Tablas de Daimiel eller Cabañeros nasjonalpark, som begge er i Castilla -La Mancha-regionen, og utforsk dets våtmarker og skog, på kryss og tvers av en rekke stier som er gode for fotturer, og hvor du kan se en rekke forskjellige fuglearter. Det samme gjelder for Monfragüe nasjonalpark i Extremadura, hjemmet til verdens største koloni av sorte gribber.

Her er et bilde fra Tablas de Daimiel nasjonalpark:

Tablas de Daimiel

Kontraster på Kanariøyene 

Kontraster nås på det maksimale når man besøker nasjonalparkene på Kanariøyene. Ta turen tilbake til  forhistorien i laurisilva-skogene i Garajnoy, enda et område så er på UNESCO sin verdensarvliste. Garajnoy ligger på vulkanøyen Tenerife som er den største av de bebodde øyene på Kanariøyene. Vulkaner, krater og størknet lava i Timanfaya vil gjøre at du får en følelse av at du har rørt månen. Ta turen til Lanzarote for å få denne månefølelsen. Nyt den mest robuste, utemmede naturen på Caldera de Taburiente nasjonalpark, med sine stupbratte kløfter og klipper som stiger til høyder over 2000 meter. Du kan også se Spanias høyeste fjell, Teide,  en imponerende vulkan som rager 3718 meter over havet, som er en av verdens mest spektakulære geologiske «monumenter».

Teide, som forøvrig er Spanias høyeste fjell:

Teide

Husk at hver nasjonalpark har sine egne reiseruter og regler for besøket. Uansett hvilken du velger, kan vi forsikre deg om at de er vel verdt å oppleve.

Forfatter

Skriv en kommentar