Granada er en by i Andalucía-regionen i den sørlige delen av Spania. Byen er kjent for sin rike historiske og kulturelle arv, spesielt dens arabiske innflytelsen. Byen er et populært reisemål for turister som ønsker å oppleve den fantastiske arkitekturen, maten, kulturen og nattelivet.

Her er noen av de beste tingene å gjøre i Granada:

1. Besøk Alhambra

Alhambra er en av de mest ikoniske attraksjonene i Granada. Dette er en festning og et palasskompleks som stammer fra maurernes tid i Spania. Det er et UNESCO-verdensarvsted, og regnes som en av de mest imponerende eksemplene på islamsk arkitektur. Inne i komplekset finner du også Generalife Gardens, som er kjent for sin skjønnhet og romantiske atmosfære.

Inne i Alhambra vil du finne et fantastisk blanding av arkitektur, kunst og hager. Det er mange billett-alternativer tilgjengelig, og det anbefales å kjøpe billetter på forhånd for å unngå lange køer.

Les mer om Alhambra på UNESCO sine nettsider her

Alhambra, et palass fra da araberne styrte i Granada, Spania.

2. Utforsk Albaicín – Det arabiske kvartalet

Dette er det gamle arabiske kvartalet  Granada, og det er et fantastisk sted å utforske til fots. Området er fullt av smale gater, hvitkalkede hus og fantastiske utsikt over Alhambra. Du vil også finne et bredt utvalg av kafeer, barer og restauranter som tilbyr tradisjonelle spanske retter. I Albaicín kan du besøke noen interessante monumenter, som den arabiske badstuen El Bañuelo, det mauriske palasset Dar al-Horra og den gamle moskeen Mezquita Mayor.

Les også: Granada – Informasjon for turister

Vil du oppleve en fantastisk utsikt når du går rundt i Albaicín, så bør du besøke utkikkspunktet Mirador de San Nicolás. Her har du en fantastisk utsikt over Alhambra og Sierra Nevada-fjellene. Det er gode muligheter for å ta noen fantastiske bilder her, spesielt ved solnedgangen, for da får Alhambra-palasset en gylden glød. Mirador de San Nicolás er også et populært sted for lokalbefolkningen, for her bruker gateartister, musikere og selgere å samles og bidra til den gode stemningen.

Albaicín-bydelen i Granada er et spennende sted å utforske når du er på ferie i Granada
Det gamle arabiske kvartalet i Granada med smale gater, hvitkalkede hus og fantastisk utsikt over Alhambra

3. Besøk katedralen

Granada-katedralen, også kjent som katedralen av det hellige korset, er en imponerende bygning som ble oppført i renessansestil.

Dette er det fremste eksemplet på spansk renessansearkitektur, som ble bygget på stedet for den tidligere store moskeen etter den kristne erobringen av byen i 1492. Denne katedralen har en enorm fasade med tre porter, en stor kuppel som dominerer interiøret, og fem skip som er dekorert med kunstverk av berømte malere som Alonso Cano og El Greco.

Katedralen ligger i det samme området som det kongelige kapell, så dette er to besøk du kan gjøre samtidig.

Katedralen i Granda oppført i renessansestil
Katedralen i Granada i Andalucia-regionen er et imponerende byggverk

4. Spis tapas

Granada er kjent for sin tapaskultur, og det er utallige steder å prøve dette populære spanske konseptet. Tapas er små porsjoner av mat som serveres sammen med drikke, og du kan prøve alt fra de enkleste og mest tradisjonelle rettene til de mer eksperimentelle og moderne.

5. Gå på en flamenco-forestilling

Flamenco er en tradisjonell form for spansk musikk og dans, og det er en stor del av kulturen i Andalucía-regionen. Det er mange steder i Granada hvor du kan se en flamenco-forestilling, og det er en fantastisk måte å oppleve den lokale kulturen på.

6. Besøk Sacromonte-bydelen

Dette er en annen av de gamle arabiske kvartalene i Granada, men det er også kjent for sine hulehus. Disse hulene ble opprinnelig bygget av sigøynere, og nå er det mange av dem som har blitt omgjort til restauranter og barer. Det er også en fantastisk utsikt over Alhambra fra Sacromonte.

Alhambra ligger i Sacromonte-bydelen, så det kan være fint å kombinere besøket av Alhambra med en tur rundt i Sacromonte-bydelen.

Utsikt over den historiske bydelen Sacromonte i Granada

7. Dra på shopping

Granada har mange flotte butikker som selger alt fra håndlaget keramikk til olivenolje. Det er også mange lokale markedsplasser som selger ferske frukt og grønnsaker, så det er en flott mulighet til å smake på noen av de lokale smakene.

8. Besøk det kongelige kapell (Capila Real de Granada)

Det kongelige kapellet i Granada er et viktig historisk og kunstnerisk monument. Det ble bygget som et mausoleum for de katolske monarkene som fullførte den kristne gjenerobringen av Spania fra muslimene.

Her kan du se de praktfulle gravene til Ferdinand og Isabella, Juana og Felipe. Gravene er laget av marmor og bronse av italienske skulptører. Du kan også beundre den rike samlingen av malerier, skulpturer, smykker, tekstiler og bøker som tilhørte de kongelige, blant annet Isabellas personlige bønnebok. Å besøke det kongelige kapell i Granada bør absolutt være på din to-do-liste når du reiser på ferie til Granada.

Det kongelige kapell (Capila Real de Granada) er et fantastisk byggverk i Granada, Andalucia-regionen
Det kongelige kapellet (Capila Real de Granada) i Granada er et viktig historisk og kunstnerisk monument, som ble bygget som et mausoleum for de katolske monarkene

9. Reis litt utenfor Granada til naturskjønne Alpujarras

Hvis du har lyst til å utforske det naturskjønne landskapet rundt Granada, kan du ta en tur til Alpujarras. Dette er et fjellområde som ligger sør for Sierra Nevada. Her kan du oppdage de sjarmerende landsbyene som klamrer seg til fjellsidene, med sine tradisjonelle hvitkalkede hus.

Du kan også nyte noen utendørsaktiviteter, som fotturer, sykling, riding eller rafting. Alpujarras er også kjent for sin gastronomi, basert på lokale produkter som skinke, ost, honning og vin. Benytt derfor tiden i Alpujarras til å utforske de lokale mattradisjonene.

Alpujarras er et unikt område ved Sierra Nevada-fjellene i Granada-provinsen i Andalucia-regionen i Spania
Utsikt over Alpujarras og kirken (Iglesia Parroquial Nuestra Senora de la Cabeza) og snødekte Sierra Nevada i Alpujarras, Granada provinsen, Andalucia, Spania

10. Besøk basilikaen San Juan de Dios

Dette er et praktfullt eksempel på spansk barokk-arkitektur. Det ble bygget på 1700-tallet for å huse restene av helgenen San Juan de Dios. Inne i kirken kan du beundre de overdådige dekorasjonene, med gullbelagte altere, skulpturer av helgener og malerier av berømte kunstnere.

Du kan også se graven til San Juan de Dios, omgitt av lys, blomster og relikvier. I kammeret bak alteret kan du se noen personlige gjenstander av helgenen. Dette er blant annet San Juan de Dios sitt kors, tenner og noen deler av hans kropp. Disse gjenstandene ble bevart for «dyrkelsen» av San Juan de Dios.

11. Klosteret La Cartuja

Klosteret La Cartuja er et imponerende eksempel på spansk barokkunst, som ble bygget mellom det 16. og 18. århundre av kartusianermunkene. Klosteret har et ganske enkelt utseende, men et overdådig og spektakulært interiør. Det mest bemerkelsesverdige rommet er sakristiet, som er dekorert med marmor, gull, malerier og skulpturer i en eksplosjon av farger og former. Her kan du se noen mesterverk av barokkmalerne Alonso Cano og Juan Sánchez Cotán.

Imponerende kloster som viser spansk barokkunst i Granada
Kloster i Granada med imponerende kunst og utsmykninger inne i bygget

12. Besøk Museo San Juan de Dios (Casa de los Pisa)

Dette museet ligger i det tidligere huset til familien Pisa, som var velstående mesener. Her døde helgenen i 1550, etter å ha blitt tatt imot av familien da han ble syk under en brann på sykehuset. Museet viser noen rom som er innredet med møbler og kunstverk fra 1500- og 1600-tallet. Det er også noen gjenstander som tilhørte San Juan de Dios, som hans klær, stokk og seng. Museet har også en samling av malerier og skulpturer som fremstiller helgenen og hans mirakler.

Ofte spurte spørsmål:

Hvilke lokale restauranter eller spisesteder anbefales for autentisk andalusisk mat i Granada?

For autentisk andalusisk mat i Granada, anbefales det å besøke “Bodegas Castañeda”. Dette tradisjonelle spisestedet serverer deilige tapas og lokale retter. Et annet flott alternativ er “Los Diamantes”, kjent for sine ferske sjømatretter og velsmakende tapas.

Er det noen spesielle guidede turer eller arrangementer som gir innsikt i byens historie og kultur?

For å utforske byens historie og kultur, kan besøkende delta i en guidet tur til Albaicín-kvartalet. Dette historiske området har smale gater, mauriske hus og fantastisk utsikt over Alhambra. I tillegg kan du besøke “Casa-Museo Federico García Lorca”, et museum dedikert til den berømte spanske dikteren.

Hvordan kan besøkende best utforske Alhambra-palasset og dets vakre hager?

Alhambra er et av de mest ikoniske stedene i Granada. For å få mest mulig ut av besøket, anbefales det å kjøpe billetter på forhånd og delta i en guidet tur. Utforsk de vakre hagene, de intrikate palassene og nyt den fantastiske utsikten over byen fra Alhambra-festningen.

Artikkel oppdatert 28.03.2024

Forfatter

Skriv en kommentar