Blant varmeglade og ferieklare nordmenn er det gjerne de sørlige strøkene av Spania som er i kikkerten. Setter vi derimot kursen nordover, finner vi noen perler det virkelig er verdt å utforske. La oss se på 5 nordlige byer som absolutt er verdt å besøke.

Bilbao
Bilbao befinner seg i Baskerland-regionens og dessuten hovedstad i Vizcaya-provinsen. De fleste av oss har hørt om det legendariske Guggenheim-museet, men dette er langt ifra det eneste byen har å by på. Bilbao byr på fantastiske arkitektur i gamlebyen Barrio Viejo, inkludert det storslåtte Catedral de Santiago, som ble påbegynt på 1300-tallet. De som interesserer seg for arkitektur og historie vil neppe gå lei her med det første.

Les mer om Bilbao her

Pamplona
Pamplona forbinder vi gjerne med okseløp og tyrefekting, og i juli hvert år arrangeres det en festival hvor rundt 1 millioner tilskuere kommer til byen for å vitne begivenhetene. San Fermín-festivalen kan ende med at deltakere og okser påfører seg skader, men er likevel høyst populær. Ellers kan denne baskiske byen skilte med en lang og begivenhetsrik historie, noe som gjenspeiler seg i den pittoreske estetikken, og vi finner både gotisk og barokk-inspirert stil når vi vandrer i gatene.

Santander
Santander er en gammel havneby som kan på by et mildt sommerklima. Derfor er byen et populært reisemål for spanjoler fra landets sørlige strøk, som trekker nordover når varmen er som verst i sør. Blant de mest besøkte turistattraksjonene her er Altamira-grottene, som ligger knappe 3 mil utenfor Santander. Grottene er på UNESCOs verdensarvliste, og kan by på hulemalerier hvor de eldste strekker seg 18 500 år tilbake i tid. I likhet med andre populære turistbyer mangler det ikke på kafeer og restauranter langs fortauene i Santander, og byen anbefales for de som klarer seg uten den verste tropevarmen.

Les mer om Santander her

 

San Sebastian
Denne baskiske kystperlen ble kåret til EUs kulturhovedstad i 2016, og byr på spektakulære badestrender og utsiktspunkter. I tillegg finnes det et hav av gourmetrestauranter med 3/3 av Michelin-stjerner. San Sebastian er derfor et must for de med gode ganer. Det beste av fisk- og skalldyrretter fås her, og den lokale baskiske tapas-varianten (pintxos) bør man heller ikke gå glipp av. Nytes utendørs i et mildt og behagelig klima.

Les mer om San Sebastian her

Santiago de Compostela
Denne byen finner vi i Galicia-regionen i nord-vest. Santiago del Compostela er et populært reisemål for turgåere, ettersom byen er sentrum for alle Europas pilegrimsruter. Enten man trasker av religiøse hensyn eller for opplevelsens skyld, er byen en møteplass for ivrige turgåere som endelig har nådd sin destinasjon. Slik blir man lett kjent med andre likesinnede mennesker når man er på ferie. I byen finner man nok av overnattingsteder og muligheter for å slappe av etter en lang pilegrimsferd.

Les mer om Santiago de Compostela her

Mange av de populære turistbyene i Nord-Spania ligger i Baskerland, og det er verdt å huske på at baskerne er et stolt folkeslag som ofte ikke ser på seg selv som spanske. I likhet med oss nordmenn er de kjent for å være noe reserverte, men er likevel imøtekommende nok til at man kan trives i deres selskap. I det hele tatt er Nord-Spania relativt lite besøkt av varmeglade skandinaver. Nord-Spania har såpass mye å by på at man bør vurdere å reise hit på ferie.

Les også: Landsbyer og byer å besøke i Asturias

Forfatter

Skriv en kommentar