Juleferie i Spania

Det er mange gode grunner til å reise til Spania på ferie, og de aller fleste gjør det nok på grunn av det gode klimaet, det varme været og for å komme litt bort fra hverdagens mas og kjas. Litt avhengig av hvor i Spania man velger å reise kan man også tilrettelegge ferieturen etter årstidene, da mange spanske feriesteder ligger i området med sommer og sol stort sett hele året, også om vinteren.

Derfor er det stadig flere som reiser til Spania på vinterferie, men hva med å ta en tur i julen? Å feire jul i Spania er nemlig svært annerledes enn hva man er vant til i Norge, og det er ikke med negativt fortegn. Tenk deg bare følgende scenario; en dukkert i det utendørs svømmebassenget for frokost, hvoretter man tilbringer resten av dagen med en drink under en parasoll på stranden mens ungene leker i vannkanten, før man avrunder dagen med middag og pakker på hotellet. Juleaften.

Stort sett alle de store feriestedene holder åpent hele året, og flere av dem arrangerer egne juleferiereiser. Vær imidlertid oppmerksom på at mange av de store nordiske feriedestinasjonene ofte tilbyr juleferieopphold tilnærmet likt den nordiske julen, med juletre, pakker den 24. desember og tradisjonell nordisk julemat. Slik er det ikke i det autentiske Spania, så hvis man først bestemmer seg for å feire julen i Spania, hvorfor ikke gjøre det ordentlig, på ekte spansk maner.

Tradisjonelt sett er julen like mye familietid i Spania som i Norge, og selve juleaften tilbringes ofte sammen med familien over et godt måltid mat. Dog får ikke barna julegaver den 24, i Spania er det først den 6. januar, og det er ikke julenissen som kommer med dem. Det er det de hellige tre kongene Melchior, Kaspar og Balthasar som gjør. I den anledning er det store opptog i gatene den 5. januar, hvor kongene reiser rundt og innhenter barnas ønskelister, så de vet hva de ønsker seg.

En annen forskjell er at den tradisjonelle spanske julematen hovedsakelig består av fisk og skalldyr, og i stedet for risgrøt til dessert spiser de tradisjonelle julekaker, marsipankonfekt og sjokolade.
I Spania legges det også mye vekt på å pynte til jul, og nesten hvor man enn snur seg finnes det julekrybber. Den ene mer prangende enn den andre, og mange steder konkurreres det i å ha de fineste. Alle butikkene pynter utstillingsvinduene sine, og selv om butikkene i de mest populære turistområdene har gitt litt etter for våre nordiske tradisjoner, er det generelt ingen i Spania som begynner å pynte til jul før etter den 8. desember.

Er man i Spania i juleferien behøver man heller ikke slepe med seg gavene hjemmefra, da det er flust med spennende julemarkeder man kan besøke. Spanjolene er også glade i å gå i kirken i julen, så enten man er religiøs eller ikke, bør man så absolutt sørge for å få med seg en høymesse under oppholdet.

Det er ikke uvanlig å reise til Gran Canaria i juleferien, og svært mange norske familier gjør dette hvert år. I Puerto Rico får man for eksempel kjøpt norsk julemat, og da er forskjellen mellom jul i Spania og Norge ikke like stor lenger. Det er noen spisesteder i Puerto Rico som serverer julemat hvert år. Feirer du juleferie i Spania, så vil Kanariøyene være å anbefale temperaturmessig.

Amadores stranden
Amadores-stranden på Gran Canaria.

På fastlandet i Spania er værforholdene litt mer ustabile på denne tiden av året enn Kanariøyene. Derfor er det mest vanlig å reise utenfor Afrika-kysten til en av de vakre Kanariøyene. Tenerife, Gran Canaria og Fuerteventura er alle reisemål med en grei temperatur i desember. Temperaturen faller sjeldent under 15 grader om man oppholder seg sør på øya, og temperaturer over 20 grader er vanlig.

Se også

Poker i Spania og spanske pokerspillere

Kortspill i Spania Kortspilltradisjoner i Spania går helt tilbake til det 15. århundre, i likhet …

En kommentar

  1. Hvordan er det med temperaturer i toroajevas Alicante fint om noen kan svare meg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *