Ting du ikke visste om Spania

For mange er Spania synonymt med sommer, sol og badeferie, og med over 8.000 kilometer sandstrand rundt hele kysten, burde det være mer enn nok av strender å velge blant. Men visste du at Spania også er det land i verden som er tildelt flest Blå Flagg nettopp for den gode kvaliteten på strendene sine? I 2014 fikk faktisk over 20% denne ærefulle utmerkelsen, noe spanjolene er svært stolte av.

Alicante

Visste du at Spania er det eneste land i Europa som produserer bananer til eksport? Ser man bort fra enkelte forsøk i drivhus i andre deler av Europa, er det kun i Spania det er mulig å dyrke bananer i så stor stil at det er mulig å drive lønnsom eksport av dem. Dessuten er Spania det nordligste land i verden hvor man kan dyrke kaffebønner, og som en kuriositet kan det også nevnes at nesten halvparten av verdens olivenolje kommer fra Spania.

At god mat og god drikke er en viktig del av den spanske kulturen vet vel de fleste, men Spania er faktisk også et av de landene i verden med høyest tetthet av barer i forhold til befolkningen. I 2010 ble det opptalt hele 344.000 offisielle barer, og så kommer alle de mindre tavernaene og hotellene i tillegg. Rikelig med muligheter for å slukke tørsten med andre ord.

Spania har også en rekke særegne og til dels morsomme tradisjoner. De fleste kjenner nok til okseløpene i Pamplona og tomatfestivalen i Bunol, men visste du at på nyttårsaften er det tradisjon å spise spise druer mens klokken slår 12? Man skal spise en drue for hvert klokkeslag, og for hver drue man klarer å spise sies det man får en måned med hell i det nye året. Klarer man alle tolv, ja, da får man et godt år.

Da de første nord-Afrikanerne inntok Spania kalte de landet for «Iberia», som betyr «elvenes land». Noen hundre år senere ble Spania omdøpt av grekerne til «Hesperia», «solnedgangens land», da det på den tiden var det vestligste landet man visste om. Rundt 300 år før vår tidsregning ble Spania imidlertid inntatt av Kartagenerne som kalte det «Ispania», «kaninenes land», som sakte men sikkert gjennom tidene endret seg til «Espana», som Spania offisielt heter i dag. Altså, «kaninenes land».

Det er nok ingen overraskelse at spanjolene er fotballinteresserte, de har tross alt to av verdens største fotballklubber, Real Madrid og FC Barcelona, men at de sannsynligvis er verdens mest fotballinteresserte nasjon er det kanskje ikke så mange som vet. Under VM finalen i fotball i Sydafrika i 2010 satt nesten 30% klistret foran tv-skjermene, eller nærmere 15,6 millioner i det hele.

Dessuten er verdens dyreste fotballklubb også spansk, nemlig Real Madrid, tette etterfulgt av, ikke overraskende det heller, FC Barcelona.

Se også

Poker i Spania og spanske pokerspillere

Kortspill i Spania Kortspilltradisjoner i Spania går helt tilbake til det 15. århundre, i likhet …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *