Det er ikke tvil om at tomatproduksjon er en viktig del av jordbruket i Spania, og eksporten av spanske tomater har økt kraftig de siste årene. I 2012 produserte Spania alene over 4 millioner tonn med tomater. Tomater alene kan ikke gjøre noe med at arbeidsledigheten i Spania er høy, men det er uansett ingen tvil om at denne produksjonen er viktig for landet.

Hvor dyrkes spanske tomater?

På fastlandet i Spania dyrkes det tomater i Alicante-området, Almeria, Murcia og i Valencia. På Kanariøyene er det også mye produksjon av tomater. Har du vært på Kanariøyene, har du helt sikkert lagt merke til produksjonen av tomat og banan. Det foregår nemlig i store «haller».

Selv om ikke Spania er verdens største produsent av tomater, er det ikke tvil om at tomater er en viktig del av kostholdet til spanjoler. I spansk mat blir tomater vanligvis brukt i ferske salater eller til matlaging. Spanske tomater blir også mer og mer brukt i sauser og selvfølgelig ketchup.

Retter som gazpacho, salmorejo og pisto ville vært utenkelig uten tomat. I Spania blir kjøtt, fisk og grønnsaker av alle slag tilberedt sammen med tomat.

Tomatproduksjon i Spania er høy, og selv om mye går til eksport, spiser spanjolene enormt mye tomat i løpet av et år. Hvert år spiser hver spanjol 17 kilo med tomater i gjennomsnitt. Mange spanske retter inneholder tomater, så det er ikke så rart at det går med mye av denne grønnsaken.

Det var faktisk ikke før i det 17. århundre at det ble vanlig å spise tomat i noen deler av Europa. De nordlige landene som Norge var spesielt skeptiske til denne helsegivende grønnsaken. Siden den gang har tomat tatt verden med storm, og er den mest dyrkede grønnsaker av dem alle. Hvert år fortæres det over 122 millioner tonn tomater(!).

Det spesielle med spanske tomater er det rike mangfoldet av tomatvarianter. I den sørlige delen av Spania, nærmere bestemt Cadiz, befinner landets største frøbank av tomater seg. På nåværende tidspunkt er det over 120 forskjellige tomatarter som blir lagret her. Mange hevder at det er langt flere enn 120 tomatarter der ute, men eksakt hvor mange arter er vanskelig å si noe om.

En tomat kan faktisk vokse å bli opp til 750 gram hver! Spanske bønder har spesialisert seg på produksjon av tomater, og sannsynligheten for at du spiser spansk tomat under middagen er relativt stor. Importen av spanske tomater øker, og det ser heller ikke ut til at den kommer til å avta med det første.

Spansk tapas med tomat, en herlig rett!
Spansk tapas med tomat, en herlig rett!
Forfatter

Skriv en kommentar