Som tusenvis av forlatte landsbyer i Spania, A Barca – med sine 12 smuldrende steinhus dekket i mose – søker etter en ny eier for å bringe den tilbake i live.

Lokale tjenestemenn i Spanias frodige og nordvestlige region Galicia håper å gi bort landsbyen, som ligger på en åsside med utsikt over elven Mino, som ligger nært den portugisiske grensen. Den som får overta eiendommen må framlegge et utviklingsprosjekt for landsbyen, som dateres helt tilbake til det 15. århundre. Man er nødt til å bevare alle bygningene, så det er dermed med stor sannsynlighet at man må bruke en del penger på å få bygningene i en god tilstand.

Det har allerede kommet flere forslag på banen, men ordfører i Cortegada, Avelino Luis de Francisco Martinez, sier at han foretrekker et turistprosjekt. Samtidig påpeker Martinez at han vil foretrekke et prosjekt som vil gi arbeid til landsbyboerne og lokale bedrifter.

Innbyggerne i A Barca forlot landsbyen på 1960-tallet da en demning ble bygget, som oversvømte jordbruksarealet deres. Men de aller fleste som forlater landsbyer i disse dager gjør det for å flytte til større byer. Instituto Nacional de Estadistica, som er det nasjonale instituttet som fører statistikk i Spania anslår at det står rundt 2900 tomme landsbyer rundt om i Spania. Dette sier Rafael Canales, som står bak nettsiden Aldeasabandonadas.com, som har spesialisert seg på salg av øde landsbyer.

Over halvparten av de forlatte landsbyene befinner seg i Galicia, og en stor del av disse i Santiago de Compostela og naboregionen Asturia. Arbeidsledigheten i Spania som har steget til litt i overkant av 26 prosent, har ført til at flere eiere har måttet legge ut eiendommene sine for salg.

Eiendomsmegler Jose Armando Rodil Lopez, sier at nordmenn, amerikanere, tyskere, russere og selv meksikanere har kjøpt forlatte landsbyer i Spania.

Bildet under er fra en forlatt landsby i Villacreces:

En forlatt landsby i Villacreces i Spania.
En forlatt landsby i Villacreces i Spania.
Forfatter

Skriv en kommentar